Kis szusszanás után térjünk vissza a barna sörök világába. Rendhagyó lesz ez a mostani, mert igazából ugyanazt a terméket kóstoltuk, csak más csomagolásban. Hogy van-e értelme ennek, mert ugyebár azonos a sör. Igen, a mostani tapasztalatunk is mutatja, hogy ha nem is jelentős mértékben, de be kissé más volt a kettő illatra, ízre. És tényleg kíváncsiak voltunk egyben, hogy teljesen egyforma-e a két izomember.

 
Gondolhatnánk is, hogy új, de mini Osztrák-Magyar Monarchia van kialakulóban. A márka osztrák, de a fejlesztés magyar, és ezt a Gösser Bockot csak hazánkban forgalmazzák. Azért, hogy holland vonal is bekerüljön, a sört Sopronban készítik, ami a Heineken leányvállalata lett 2007-ben. De térjünk is vissza a Gösserre.
 
A márka gyökerei a Gössi Apátság 1020-ra (ekkor alapították a Gössi apácakolostort) visszanyúló történelméből és sörfőzési tradíciójából kezdtek sarjadzani. Stájerország legrégebbi női rendházában valószínűleg már a 12- és a 13. században is készítettek sört, írásos emlékek, azonban 1459-től vannak. A sörgyár ezen kolostor területén jött létre később. Magát a Gösser Sörgyárat 1860-ban alapították.
 
Finom sörökre kiéhezett kóstolócsapatunk kíváncsian nyitotta ki az üveget, majd utána a dobozt is. Mindkettő csomagolása tetszetős, bár azt nem értettük, hogy az üveg nyakát körül ölelő fémfóliára miért kellet azt a lilás, bordós színt rátenni. Figyelemfelkeltő és trendi az biztos, de egy visszafogottabb szín is meggyőző lett volna. Itt valószínű a sör vöröses, bordós színére akartak rávezetni, de kicsit élénk lett szerintünk.
 
A pohárba kiöntve mindkettőnek mély barna színe van bordós beütéssel, öröm nézni, habjuk szép sűrű, tartós, bézs beütéssel. Illatuk már kicsit eltér. Az üveges versenyző visszafogottabb jóval, mint a dobozos társa, kellemes kávés, komlós enyhén édes-malátás egyveleg érződik mindkettő esetében. Viszont ez a kompozíció tényleg a dobozos fajtánál érződik jobban, sőt itt némi gyümölcsös jelleg is felütötte a fejét. És izomember jellege az ízében jön elő igazán, határozottan kigyúrtan, testesen. Itt is van azonban némi különbség. A dobozost kóstolva arra gondoltam, hogy egy bársony anyag simogatja a torkom, és úgy, hogy semmi kóbor szösz nem jön ki belőle. Kesernyés-kávés íze, amit a komlótól és festőmalátától kap, remek összhangban van a karamell maláta édességével. Üveges társánál azonban kicsit túlzásba vihették a festőmalátát, ugyanis ennek keserűsége határozottan, már-már túlságosan is érződik -vagy mi nem vagyunk hozzászokva-, és előtérbe kerül. A 7% alkohol is megmutatja itt magát egy pillanatra, de amilyen gyorsan bukkan fel enyhe szúróssága, oly gyorsan el is tűnt, és ezután már az előzőnél is érzett ízkombinációk domináltak. Itt azért egy kis kihullott szösz a bársonyból viccelődött velünk. Keserűsége szépen végig kíséri a többi alkotóelemet, és az ital üdesége mindvégig megmarad. Ez igen, egy remek, kellemes testes, izmos sör, amit nemcsak hűvösebb időszakokban fogyasztanánk szívesen.
 

Pontozás: Illat: 8,3 Íz: 8,3 Habtartósság: 4,4 Recencia: 4,4 Keserűség: 5,1 Összesen: 30,5

Szerző: Rolli  2010.02.10. 14:20 7 komment

Címkék: sör bock gösser sörkóstolás barnasör

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr841745655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2010.03.05. 09:19:58

de azt nyilván nem gondolod, hogy más főzetet töltenek dobozba és üvegbe? csak mert kicsit úgy írod... érdekes, hogy neked a dobozos a nyerő, én ezt amikor egyszer dobozból kóstoltam, alig bírtam meginni, annyira szar volt, azóta meg üvegben remekül összebarátkoztunk... persze nem kettő, hanem egy tucat tényező módosíthatja a sör aktuális ízét...

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.05. 11:30:18

@TonyCaviar: nem tudom, hogy egy főzet, vagy különböző, bár lejárati idejük más volt. Mi csak a tényeket állapítottuk meg. Kicsit jobban bejött a dobozos most le is írtam miért, lehet egy másik főzetből meg az üveges jött volna be jobban. Igen számos tényező van, ami befolyásolja a sör ízét, illatát. Volt már nekem is olyan (az egy másik sörnél), hogy az üveges nagyon bejött, a dobozost az meg első kóstolás után kukába iktattam:)

TonyCaviar 2010.03.13. 13:07:20

Különben meg az is lehet, hogy tényleg mást töltenek a kettőbe. Most nem emlékszem, hogy hol olvastam, de rémlik, hogy valami a stabilizálással és a pasztőrözéssel kapcsolatban tovább eltarthatóvá teszi a dobozos sört. Utána kellene járni!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.13. 13:15:06

Lehetséges, hogy más főzésből való,egy főzetet biztos töltenek üvegbe is palackba is. Egyébként a volt tanárom mondta, hogy végeztek egy kísérletet a minőségmegtartással kapcsolatban. Egyszerre vizsgálták a dobozos, műanyag- és üvegpalackba töltött söröket és azt mondta érdekes megállapításokat vontak le belőle. Megkeresem is ezzel kapcsolatban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.17. 00:02:04

véleményem szerint a dobozos söröket be kellene tiltani. Valószínűleg egy igen friss dobozos termékbe szaladhattál bele, mert a dobozban szépen oxidálódik a malátaszóda, s kellemes fémíze lesz...
amúgy meg az aludoboz az egyik legkörnyezetrombolóbb termék, amit a sörrel kapcsolatban el tudok képzelni...
Az viszont ezermillióhatszáztizenöt %, hogy tök ugyanaz megy a dobozba és az üvegbe is. Nincs olyan, hogy külön tartály ide, külön oda, ez marhaság. Egy nyomótankból több felé elágazó csővezeték van, aminek minden ágának végén leledzik egy dobozfejtő, egy hordófejtő és a palackfejtő... A további eltarthatóságot a doboz jobb aszeptikussága adja. Bár ha alagútpasztőrt kap mindkettő, akkor teljesen mindegy, miben van az a szerencsétlen sör, ott minden cucc elhalálozik...De pl. a dobozban nehezebben kap fényt a sör. meg még egyezer dolog van ebben is.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.17. 08:08:38

Lehet, h egy frissebbet kaptam ki, de most így jött ez ki.
Húúú múltkor egy üveges valamilyet kóstoltam (hamar eel is felejtettem), és olyan íze volt, mintha egy keghordót kentek volna be komlóval, pfejj, borzasztó volt.
Ezt a minőséges kísérletet meg mondtam a tanáomnak, hogy küldje el.

Malátamen 2011.05.25. 18:55:20

főzetvadász barátom sajnálom de a dumád téves, mivel a doboz belseje teljesen bevan vonva valami müanyaggal (egyszerü ellenállásmérővel ellenőrizheted). szóval a fém íze maximum az erjesztőkádból jöhet.
süti beállítások módosítása