Tegnap este jóbarátomékhoz voltunk hivatalosak Tárnokra egy kis sörös vacsorára. Ő készítette a sörös ételeket, én pedig megpróbáltam hozzájuk a megfelelő söröket megtalálni. Mivel nem voltam biztos a dolgomban, bár ismertem a fogásokat, 2-2 féle sört kóstoltunk a fogásokhoz. Bevallom az elsőhöz az ötletet Piftől loptam, ugyanis a sörös tökleveshez 2 féle füstölt sört választottam egy Schenkerla Raucbier Weizen és Veldensteiner Raucherl (amivel nem is rég foglalkoztam) személyében. A második fogásnál, ami francia sültcsirkecomb volt, egy Jever Pilssel és egy Gutmann Hefeweizennel próbálkoztunk, és a végén elég egyértelmű párosításokat hirdettünk magunk között. Mindkét fogásnál az ő és Vecseri Beáta által kikísérletezett (szakdolgozatának témája volt, mostanra már Jászdózsán főzeti) Köleses sört használt, amit a Folyékony kenyéren és a Kontár komlókutatón már kielemeztek.

 

 

  

 

Az első a sörös tökleves a Schenkerlával és a Veldensteinerrel.
 
Hozzávalók:
30 dkg tök (a mostani sima tökből készült, szerintem megpróbáljuk sütőtökkel is egyszer)
5 dkg vaj, 3 dkg liszt,
5 dl sör (a recept alapján pilzeni, de most köleses került bele9, 5 dl tyúkhúsleves, 1dl tejszín
szerecsendió, só, bors, és díszítésnek tökmag. Mi egy kicsit feltuningoltuk még ropogós bacon chipssel és pirítós kockával.
 
A meghámozott, kockára vágott tököt vajon kell pirítani, majd a sörrel és a húslevessel felönteni. 15 percig főzzük, majd, mikor már puha a tök, botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítjük az egészet, majd hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.
 
Nagyon jól mutatott már így magában is, de a ropogós baconnal és a pirítós kockával még jobban elindította bennünk a nyáltermelést már a látvány maga. Na aztán az ízek, hát ezt el kell készíteni és kóstolni, a nagyon kellemes tökös-édeskés (töktől és a kölestől)-komló kesernyés kombinációhoz társult a szerecsendió, és a sült bacon íze. Ez már egy élmény volt, viszont beláttuk, hogy a Schenkerlával ez a fogás nem igen illik össze. A Schenkerla - és a leves keserűsége hatványozták egymást elnyomva ezzel a többi ízt. Bár a füstössége már egy jó alapnak indult, de a túlzott keserű íz rányomta a bélyegét a párosításra. Ezzel szemben a Veldensteiner simább ízvilága már nyerő volt nálunk. A visszafogott keserűség, az intenzívebb füstölt sonkás-sajtos íz nagyon jól kiemelte, és kiegészítette a levest. Így ez leves.bacon-sör trió már összefért egymással teljes mértékben.
 
A második a francia sültcsirkecomb András módra volt a Jeverrel és a Gutmannal.
 
Hozzávalók:
12-14 db csirke felső- vagy alsócomb, 40 dkg csiperkegomba
Ízlés szerint: fokhagyma, zöldfűszerek (zsálya, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, levendula), só, bors
4 evőkanál olivaolaj, 4 mogyoróhagyma (lehet azért több is, ha szeretitek)
2 evőkanál sűrített paradicsom,
és 1 liter világos sör, itt is a köleses sör került bele
 
A megmosott, leszárított csirkecombokat bedörzsöljük sóval borssal, a szétnyomkodott fokhagymával az apróra vágott zöldfűszerekkel (ezt meg lehet tenni akár a sütés előtt pár órával is, csak akkor a sót hagyjuk ki, és utólag sütés előtt sózzuk meg, különben a comb a sótól kiengedi értékes nedveit). Egy serpenyőben, de akár a sütéshez használandó tepsiben megpirítjuk a comb mindkét oldalát, majd felöntjük a sörrel és sütőbe tesszük.
 
Közben a mogyoróhagymát apróra vágjuk és a gombát is feldaraboljuk. Miután a comb megpuhult, a visszamaradt lét leöntjük róla, visszarakjuk a sütőbe, és szép pirosra sütjük. A visszamaradt lében megpároljuk a gombát és a mogyoróhagymát, ha majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét, és készre pároljuk az egészet.
Tálalásnál, először a ragut szedjük a tányérba, majd mellé, vagy tetejére a csirkecombot. Köret nem igazán kell hozzá, mert telít rendesen. Pirítóssal ki lehet egészíteni.
 
És a két sörrel hogy jött össze? A Jever markáns keserűsége nem fért meg a fűszeres, paradicsomos ízekkel, lenyomta őket inkább kioltották egymást. Úgy néz ki, itt is a második induló, a Gutmann búzája, volt a jó választás. Az étel fűszeres karakteres jellemzőit jól ellensúlyozta, körbefogta, lekerekítette a búzasör finoman gabonás, fűszeres citrusos (ezen belül inkább narancs, ami érződött)  ízvilága.
 
Hogy teljes legyen az este, még szétcsapattuk az egészet egy kis somlói galuskával, majd próbáltuk a bevitt kalóriákat ledolgozni egy kis Activty-vel. Így a végére nem tudok már mást írni, csak azt, hogy sok hasonló estét kívánok még magunknak, meg az olvasóknak.
Szerző: Rolli  2010.10.16. 14:28 5 komment

Címkék: sör gasztro vacsora csirkecomb tökleves sörös sörkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr962375891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.18. 18:16:56

na ezt nevezem kerek leírásnak, recepttel, mindennel

Ogreface 2010.10.20. 21:01:26

Ez egy nagyon kellemes este lehetett. Gratulálok!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.10.22. 18:47:39

@Mantlesorrow: Ha már leírás, legyen kerek:DD

@Ogreface: Hát igen, jól is éeztük magunkat:) Jóbarátom kapta tőlünk a sörös szakácskönyvet finom utalás féle képpen, hohgy szeretnénk ezeket megkóstolni alkalomadtán:D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.07. 20:38:06

Jó kis ételek! Klassz este lehetett!
A Schlenkerla valóban olyan domináns, hogy az alá csak alá lehet dolgozni étellel.
Viszont újabb megerősítés, hogy a búzasör és a paradicsomos ételek összeillenek.
Még sok ilyet!!!!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.11. 15:16:13

@pif: Kitett magáért a jóbarátom:)
Hát a szakácskönyvében van még jópár recept, úgyhogy rajta leszünk az ügyön:)
süti beállítások módosítása