Ím eljött az ősz, aztán a tél, és eljött a baksör szezon is. Ennek apropójából egy boros sörkedvelő (Zsolt), egy sörgyűjtő (Jani), egy keményvonalas (hasonlóan az egybegyűltekhez) sörfan és ratebeer értékelő (Ogre), egy sörboltos (Ákos) és egy sörblogger (Rolli) útnak indult Bambergbe, hogy többek között felmérjék a bambergi bakokat, és ami korábbi látogatásunkból még kimaradt. Természetesen nem csak ezen fajta sörökre fókuszáltunk, és ki is használtuk az alkalmat a főzdék látogatására és söreik kóstolására. 

Ennyire azért ne menjünk elébe a dolgoknak, ugyanis Bamberg felé utazva utunk először Truchtlachingba, a 2008 közepén nyílt Camba Bavaria sörfőzdébe vezetett. Választásunk azért is esett erre a főzdére, mert a kínálatukban fellehető Imperial stout, IPA, Black IPA, és igazi kuriózumként Bourbon hordóban érlelt sörök is. Ez a filozófiájuk is, ugyanis azt vallják, hogy a hagyományos német sörök mellett más fajtákat is igen magas szinten állítsanak elő. A kis falu végén található maga a sörfőzde és az éttermük, amit ősz végével bezárnak, és csak márciusban nyitnak meg, így sajnos csapolva nem tudtunk kóstolni söreik közül. A hely varázslatos feszített tükrű mesterséges tóval (ilyet sem láttam még), és végtelenül csendes és nyugodt környezettel annak ellenére, hogy út mellett-alatt van. Azonban ez nem szegte kedvünket, ugyanis Hubert, a Camba Bavaria egyik sörssommelier-je egy alapos kóstolót rittyentett nekünk, néhány egyenesen az erjesztőtankból érkezett frissen. Így meg sem álltunk 14 félének az ízleléséig, és ahogy telt az idő, egyre szélesebb mosollyal döntöttük magunkba a finomságokat.
 
Érdekes és nagy nyitottságukra vall, hogy Mark Lohner a főzde maláta- és sörfőzőmestere ismert hazai és nemzetközi sörfőzőmesterekkel készít söröket. Néhány név a vendégek közül: Eric Toft / Privatbrauerei Schönram (D), Jasper Cuppaidge / Camdon Brewery (GB), Brock Wagner / Saint Arnold Brewing Company (USA), Johannes Leitner / Braucommune Freistadt (A).
 
Mostani bambergi beszámolóm kissé rendhagyó lesz, ugyanis a látogatott sörfőzdék kínálatából palackban is hazajött velem néhány, és ezeket pontozni is fogom a kóstolás mellett.
 
A Camba Bavaria sörsor a Hell-el kezdődött, ami igen szép magas fehér habot fejlesztett az arany színű testre. Illata kellemesen telt malátával, mézzel és gyümölcsökkel. Ezt kiegészíti még a komló leheletnyi fűszeressége. Izében is hasonló kiegészülve némi komló gyantás keserűséggel. Igazán kellemes, bármikor fogyasztható egyszerű sör ez.
 
Az Exportjuk visszafogott, de hasonló karakterekkel rendelkezett, mint a Hell, kiegészülve egy szalmával teli fából ácsolt csűr illatával. Ízében megjelennek karamelles és a már illatában is érzett szalmás jegyek, erősebb zöld komlóval. Keserűsége azonban nem olyan kitartó, hamar eltűnik.
 
A főzde kis kapacitását megmutatta, hogy néhány sörből nem volt készleten, maximum 5 palack, és ezekre lelkes gyűjtőkként és kóstolókként le is csaptunk. Sokfajta sört készítenek, azonban ez az egy fajtán belül lefőzött sör rovására megy. Ilyen volt a Pilsük, amiből 5 palack maradt a kóstoláson felül, és itthon nyugisan ki tudtam élvezni minden cseppjét, mert ez olyan, amire oda kell figyelni, ízlelgetni. Sajnáltuk is, mert egy igazán remekbe szabott mű ez. Szép, aranyló ital kerül a pohárba, amire egy tömör vastag hab telepedig, ami igen kitartó. Később nagyobb szemekre esik szét, de így is megmarad egy 2-3 cm-es réteg. Illata elsőre elsöprő intenzitást mutat, ami később ugyan megkopik, de szépen kivehetőek a benne rejlő jegyek. A komló fűszeres és gyantás-, citrusok (mandarin, narancs, grapefruit), az ásványoktól kissé sós illatai töltik meg az orrom minden zegét-zugát. Melegedve a komló fenyőgyantás eleme veszi át az irányítást némi virágmézzel kiegészülve.
 
Ízében is hasonlóan megjelennek a citrusok, és a komló gyógyfüves, fűszeres jellege. Melegedve szintén betársul a virágméz és a gyanta karakteres íze, kiegészülve egy kis ananásszal. A keserűség nagyon szépen végigkíséri a kóstolást, szépen hosszan kitartva, utóízként is ez marad a számban némi malátás édességgel. Kiválóan megkomponálták, hogy a komló gyantás és a grapefruit héjának és húsának a keserűsége egymást váltva versenyezzenek úgy, hogy mindvégig kiegyensúlyozottságról tanúskodjanak. Erre még rádob egy lapáttal a sör apró szemű szénsav buborékjai, ami frissíti folyamatosan az ízlelőszervet nehogy eltunyuljon. Igazán különleges Pils figyelembe véve azt, hogy a Hallertaui komlóból ennyi mindent ki tudtak hozni. Remélem hozzánk is eljut majd, ha lesz elegendő készletük.
 
Pontozás: Illat: 6,4 Íz: 8 Habtartósság: 5,4 Keserűség: 8 Recencia: 6 Tisztaság: 4 Összesen: 37,8 pont
 
 
 
Ezt követően az Eric's IPA-ra ugrottunk, amiből szintén elenyésző mennyiség maradt, kóstolva a sört, nem is csodálkoztam rajta. Ebből is elvittük az utolsó 5 palackot. Ehhez csak Cascade komlót használnak, de itt is érvényesül az előzőnél tapasztalt dolog, hogy a lehető legtöbbet kihozták ebből komlóból. Ezt a sört a Schönramer sörfőzde mestere Eric Toft receptje alapján főzték, hasonlóan az Eric's stoutot és az Erics portert, utolsóból nem volt alkalmunk inni.
 
Az Erics IPA-nak ez a világos változata, van nekik Black IPA-juk is, ami egy teljesen más karakter, és szintén szert tettem abból is egy üvegre, szerencsére ez már Pesten a Kacsa utcában is található. Na de vissza a világos IPA-hoz, ami egy mély, ködös narancsszínű ital, tetején halvány sárga magas és tömör, apró szemű habbal, hasonlóan az előzőhöz 2-3 cm-re zsugorodik, ami azonban a végletekig kitart.
 
Illata telt trópusi gyümölcs-koktél, citrusokkal – elsősorban grapefruittal, majd egy kis mandarinos édességgel – megtoldva, valamint intenzív komlógyantás felhangokkal. Ezt egy édesebb malátásabb folytatás követi, ami a végén kiteljesedik egy száraz kakaóporos, gyantás egyveleggé. Igencsak orrba vág ez a gyantás, fűszeres, gyümölcsös kavalkád. Idővel visszafogottabbá válik az intenzitás, a sokrétűség azonban megmarad. Később beleszagoltam az üres üvegbe, amiből egy nagy zsákra való száraz komlós fűszeresség tört elő fenyőgyantával még turbósítva is, hogy még véletlenül sem felejtsem el.
 
Aztán egy ízbomba robbant a számban, ízlelőbimbóim kiakadtak a hirtelen berobbanó komló keserűségétől. Kezdődik egy grapefruitos keserűséggel, amit később a fenyőgyanta keserűsége vesz át elegánsan. Egy-egy pillanatra felbukkan a maláta édessége mézes jegyekkel és kandiscukros. Illatából átmentették a trópusi gyümölcsök (mangó, banán, ananász) a citrusok mandarin, grapefruit) koktélját, ami kellemes frissességgel tölt el, kis pihenőt adva a nyelvemnek a komlóbomba után. Keserűsége ugyan ajtóstól-tokostól ront a számba, azonban, a kezdeti durvaság ellenére elegánsan teret enged a többi íznek is. Az apró szemű buborékok jó kiegészítők, selymesebbé téve a száraz kesernyés érzést. Remekbe szabott sör ez német kézből.
 
Pontozás: Illat: 9 Íz: 9 Habtartósság: 6,5 Recencia: 5,8 Keserűség: 8,1 Összesen: 38,4 pont
 
Pontozás tekintetében még jön a Black IPA és az Eric's stout, azonban előtte még jó pár finomságot kóstoltunk, köztük a Simcoe komlós Pale Ale-jüket, ami egyenesen a tankból jött. Igazán üdítő tea és must illata járta be az orrom, amihez még hozzájött egy adag fenyő is. Ezeket jól összekeverték, és így jött létre egy édeskés mustos forrázott fenyő zöldtea, ami az ízében is ezeket a jegyeket hordozza, kiegészülve némi gyantás enyhén savanykás gyümölcsökkel. Ezután is csak csettinteni tudtam, sajnos még nem palackozták akkor.
 
Ezek után már az igazán sötétebb színű sörök következtek, de előbb még nem maradhatott ki a Märzenjük sem, ami inkább malátás és gabonadarás illatával és ízével keltette fel a figyelmünket. Ízében még némi földes jegyek is felütötték a fejüket.
 
1. kép Hubert
2. kép négyesfogat
 
 
 

 

Szerző: Rolli  2011.12.08. 17:07 4 komment

Címkék: sör sörtúra sörkóstolás cambabavaria truchtlaching

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr463448534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása