És eljött az utolsó forduló, ami egy szlovák és egy cseh sör versenyét hozta. Szlovákiából a Saris indult, cseh földről pedig a Staropramen barna söre érkezett. 

Elsőként a résztvevők közül, a legalacsonyabb alkoholtartalmú (4,1%) Saris Tmave Pivot vettük górcső alá. A Saris Pivovar sörfőzde története 1964es alapításával kezdődött Velky Sarisban, és Szlovákia legnagyobb sörfőzőjévé nőtte ki magát az előállított mennyiség tekintetében. A sör gyártása azonban 1967-ben kezdődött. A sörfőzde 1997-ben A SABMiller tagjává vált, 2007-ben a Pivovary Topvar is csatlakozott a konzorciumhoz a Saris főzde felvásárlásával.
 
Választhattunk volna másikat is, de mivel a Saris eddig nem kóstoltuk, úgy éreztük itt az ideje számunkra egy újdonsággal próbálkozni.
 
Mit ne mondjunk érdekes egy randevú volt ez. Színe mélybarna, habja szép világos bézsszínű. A hab tartóssága közepes, tartja magát azért egy ideig, aztán szertefoszlik. Illata semmi különöset nem nyújt. Eléggé visszafogott a komló és maláta –ezen belül is az édeskés vonal- duettje, de egyébként hibátlan. Próbálkoztunk, szagolgattunk aztán inkább megkóstoltuk, hátha az íze javít az összhangon. A sört négyféle malátából készítik –pilzeni, bajor, karamell és festő-, és a felsoroltak alapján joggal gondolhatnánk, hogy egy kerek, testes sört kapunk –persze a felhasznált mennyiség is számít-. Ehelyett ízre eléggé jellegtelen, közepesen testes, de inkább lapos sör jött le a kóstolásból ítélve. Fellelhető a karamell maláta édessége, talán túlságosan is előtérbe kerül, kilógva a többi íz közül. Érződik a komló és a festő maláta keserűsége, és egy kis pörkölt kávé, de ezt a vizes, nem igazán testes közeg tompítja jelentősen.
 
Kesernyéssége kicsit művi, de nem bántó, kellemesen elvegyül és hatása viszonylag hosszan is tart. Üdesége kissé fáradt alacsonyabb szénsavtartalma miatt, ami itt nagyon hiányzik, mert nincs egy gerinc, ami tartsa, végigvezesse az ízeket. Igazából hibája nincs a sörnek, csak egy kicsit rövid lecsengésűbb a kelleténél. Kedvencünk nem lesz, de azért megkóstoltuk.
 
Pontozás: Illat: 5,8 Íz: 6,0 Habtartósság: 3,5 Recencia: 2,7 Keserűség: 3,2 Összesen. 21,2
 
 A forduló másik söre a cseh Staropramen Cerny Lezák, amelynek valamivel magasabb (4,4%) az alkoholtartalma, és –bár itt elmondom a végeredményt, de azért olvassátok tovább- nem hinnénk, hogy emiatt a kevés plusz alkohol miatt nyerte ezt a fordulót, mégha csak egy minimális különbséggel is.
 
Gustav Noback 1869. október 23-án mutatta be az alapítóknak Prága Smíchovv városrészében felépítendő sörgyár terveit. A tervek bemutatásától kezdve 2 év után fel is épült a gyár, 1871-ben már az első csapolás is megtörtént. Sörük már az első bemutatkozása alkalmával nagy népszerűséget nyert a fogyasztók körében. A Staropramen védjegyet 1913-ban jegyeztette be a sörfőzde. A nagyívű fejlődést az I. világháború majd a gazdasági világválság akadályozta meg. A cseh tulajdonban lévő sörgyár vezetése felismerte, hogy csak minőségi termékekkel maradhat a piacon, ezért különösen nagy figyelmet fordítottak a megfelelő minőségű alapanyagokra és a megfelelő minőség-ellenőrzésre. Így 1937-re Európa egyik legkorszerűbb sörgyárává nőtte ki magát. A II. világháború megint egy gátat vetett a fejlődésnek, de ismét sikerült a sörfőzdének a csúcsra kapaszkodnia. Időközben magánosították a sörfőzdét és 2000-től a belga Interbrew csoport tulajdonába került.
 
A sör mélybarna színéhez világos tejeskávé színű hab társul, ami jó kezdés, bár ezek után van egy pár sör, ami meg is áll a pozitív tulajdonságok tekintetében. Na ez pont nem az, de azért nem viszi túlzásba érzékszerveink kényeztetését. Habtartóssága ugyancsak közepes, azért gyengébb, az előzőnél, a lazább, nagyobb szemű buborékoknak köszönhetően.
 
Ízre és illatra hasonló jegyeket hordoz, mint vetélytársa –eltérő mértékben, ami előnyére válik-, és valamivel intenzívebben is jelennek meg. Illatában a főleg komló, de mellette a karamell- és a festőmaláta jegyei mutatkoznak. Attól függetlenül, hogy maltózszirupot is tartalmaz a kesernyés ízvilág a jellemző, az édesség csak visszafogottan van jelen. Recenciája, üdesége határozottabban jobb az előzőnél, szén-dioxidban dúsabb, ami kimondott üdítő jelleg ad a sörnek. Barna sör létére egy könnyű sör ez, mindenféle felhajtás nélkül.
 
Pontozás: Illat: 6,3 Íz: 5,5 Habtartósság: 2,6 Recencia: 3,6 Keserűség: 3,6 Összesen: 21,6
Szerző: Rolli  2010.03.03. 15:08 8 komment

Címkék: sör staropramen saris sörkóstolás barnasör

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr791805863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.04. 13:13:18

mit nem adnék most egy igazán jó barnáért..
jé, pont itt van egy mellettem :)
most számoltam össze, hogy igazi-hagyományos barnából mindössze 4 félét tartok. ennél még a barna búzából is több van.
a következő szállításnál ígérem figyelek.
amúgy a fényképeknél eltelt egy idő, mire rájöttem, hogy már bontás után vannak, csak a kupak visszahelyezve. addig meg a fejem vakartam, hogy megírjam-e: színtévesztő vagyok v mi, de tutira nem barnák azok a sörök :)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.04. 13:21:04

@Mantlesorrow: Na szép:)) Mellettem meg egy üveg ásványvíz jelenleg:D
Mostantól tele üvegek lesznek, és kaptam jó ötleteket, hogyan dobjam fel a képeket:)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.04. 15:59:19

@Rolli: ne személyeskedjünk kérem :)
a képek jók amúgy, most is csak dícsérni tudom a formai elemeket.
életem első EKU 28-án vagyok túl. hmm..kisüveges borízű konyak :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.04. 15:59:51

@Mantlesorrow: vagy mégis inkább konyak ízű és bor hatású

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.04. 17:33:19

@Mantlesorrow: Világé se:DD Örülök, hogy tetszenek. Na erre kíváncsi vagyok én is. Jó kis ízkavalkád lehet:9

Ogreface 2010.03.06. 14:49:39

Ebből a régióból nekem a Novo Pakai Podkrkonossky Speciál Tmavy és a Bernard Cerné tizenhármasa eddig a nyerő.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.06. 19:09:47

@Ogreface: A Bernardra nemsokára sort kerítek, nincs messze az Adria sétány tőlünk, aztán még szétnézek jobban is ott.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.17. 00:13:25

Ejjej fiatalok, kezdjétek komolyabban venni a sörvadászatot, sok mindenről le lehet maradni;-)
süti beállítások módosítása