És akkor jöjjön egy kis összefoglaló a barna sörök viadaláról táblázattal, elmélkedésekkel. Hogy egyben látszódjon az eredmény, egy táblázatban foglaltuk össze a pontszámokat.
 
Sör
Illat
Íz
Habtartósság
Recencia
Keserűség
Összesen
8,3
8,3
4,4
4,4
5,1
30,5
6,6
7,7
2,6
4
4,3
25,2
7,2
5
2,3
2,7
3,8
21
5,8
6
3,5
2,7
3,2
21,2
6,3
5,5
2,6
3,6
3,6
21,6
9,4
10,2
5,4
5
5
35
6
4,7
1,7
3,5
3,9
19,8
10,5
9,9
5,1
5,3
5,4
36,2
7,7
6,6
2,9
3,3
3,3
23,8
 
Merítésünk a kínálatból véletlenszerű volt, azt tartottuk szem előtt, hogy a lehető legtöbb országból szedjünk össze barna söröket, így esett meg az, hogy erjesztésre, minőségre eltérnek, de azért ez is ad egy képet, mégha csak egy igazolvány képnyit is, országonként milyen eltérő lehet a barna sör jellege. Arra azért ügyeltünk, hogy egy körben szerepeljen az azonos módon (alsó-, felsőerjesztés) erjesztett sör.
 
Növekvő alkoholtartalom szerint kóstoltuk a söröket, és lehet a véletlen műve, a magasabb alkoholtartalmú sörök egyértelműen jobban szerepeltek –volt azért kivétel negatív irányba, például a Szalon Barna, és pozitív irányba is- ami nem jelenti természetesen azt, hogy aminek alacsonyabb az alkoholtartalma, az már nem is kiváló, de ez most így jött ki. Kóstoltunk már az itt kóstolt legalacsonyabb alkoholtartalmúval megegyező erősségű sört, az meg egyenesen letartolt a földre lendületességével, ízével, mindenével együtt.  De tény, hogy az alkoholtartalom is hatással van a sör tulajdonságaira.
 
Bár lehet, közhelynek számít, meg mindenki az unalomig hallotta már, de nem minden arany, ami fénylik, példa erre a Bombardier fényűző üvege és eléggé átlagosra sikeredett beltartalma. Az egyszerűbb, sokszor több, ez biztos, persze sokan –és itt a világért sem általánosítok, mert ahány ember, annyi féleképp választ söröket– esnek annak a csapdájába, hogy ha valami drága és csilli-villi az biztos jó is, hát itt sem igaz minden esetben.
Szerző: Sörömök  2010.03.09. 13:06 4 komment

Címkék: sör sörkóstolás barnasör

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr991823793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2010.03.10. 15:13:16

Érdekes ez az összehasonlítás. Mert való igaz, hogy létezik a magyar nyelvben a "barna sör" kifejezés, de ez nem fog össze hasonlóbb söröket, mintha létezne a zöld hosszú üveges sörök alcsoportja. Jobb lenne ezt a "barna sör" kategóriát elfelejteni, alig mond valamit.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.10. 15:52:46

Barna sörön belül is vannak különböző kategóriák ezzel tisztában vagyok,legközelebb jobban szelektálunk, pl csak baksör, csak sima lager stb.. De akkor miért van mégis a címkéken barna sörként feltüntetve a név? Nem egy sörcsoportot foglal össze szín szerint?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.03.17. 00:06:25

jelen esetben a két sör összehasonlítására remek a barna sör kifejezés...De pl. ezekkel a sörökkel összehozni egy dubbelt, esetleg egy imperial stout cuccot, na az már badarság lenne

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.03.17. 08:11:03

Igazából ez olyan bevezető válogatás volt, minden országból egy fajta (Anglia végülis kivétel lett). Van tervben jópár olyan tém, ami külön barnasör fajtákra tér ki.