A kóstolásra szánt söröket, mindig egy-egy téma köré csoportosítjuk, de előfordul majd, hogy csak találomra egy sört kóstolunk csak úgy téma nélkül. Természetesen biztos elő fog fordulni, hogy egy téma az idők folyamán többször is felvetődik -mivel elég bő a választék- , persze más szereplőkkel. Lehetőség szerint többen kóstolunk egy adott sört, mert több érzékszerv többet, és lehet kicsit vagy teljesen másképp lát. így az elfogultságot sem lehet lelkes kóstolócsapatunkra ráfogni.

A kóstolási hőmérsékletet kb. 10-12 oC-ra hűtjük le, mert ezen a hőmérsékleten már kitárulkozik a sör, és bemutatja jó- és rossz oldalát is. Hideg sör rendszerint csúszik mindenkinek, de amikor melegebb hőmérsékleten már kivillantja erényeit, és hátrányait, sokkal izgalmasabb így a jelölt kóstolása. A versenyzőket alkoholtartalom szerint válogatjuk a legalacsonyabbtól kezdve a legmagasabbig azért, hogy ne gabalyodjunk bele az ízekbe, összetevőkbe.

A pontozási rendszerünk is egyszerű és alapvetően kétféle pontozást használunk fajtától függően.

Az illat és íz a sör karakterére jellemző kell hogy legyen, és ezért is nagyon fontos, hogy ismerjük azt a sört (alsó- felsőerjesztésű, világos, barna, stb.), amit kóstolunk. Minőségi jellemző a habtartósság is, ahol lényeg, hogy hosszúéletű legyen a hab, és apró, finom buborékokból álljon össze. A csípősség (recencia) is fontos jellemzőze a sörnek, kellemesen bizsergető legyen a sör. Hiba, ha az ital állott, vagy a sok szénsav miatt szódaszerűen karcolós. És végül a tisztaság kerül a terítékre, bár ez csak világos, szűrt söröknél kerül előtérbe, de lényeg, hogy ezeknél üledéktől mentes, türkös tisztaságúnak kell lennie.

Mivel az IPA-k világába is kikacsintgatunk, egy új rendszert kellett megalkotnunk ezekre a sörökre úgy, hogy az alkalmazott 41 pontos rendszer meglegyen, mivel se szűretlen, de fontos a keserűség de nem is szűrt, hogy a tisztaságot figyelembe kelljen vennünk, némi átalakításra szorult a barna söröknél használt súlyozásos rendszer.

A kapott pontokat végül összeadjuk, és átlagoljuk a résztvevők számával.

És akkor jöhetnek is a kóstolások...

Szerző: Rolli  2010.01.22. 13:01 Szólj hozzá!

Címkék: sör alap pontozás sörkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr561692551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása