A sör fajtái:

Az erjesztési mód szerint csoportosított sörökről itt találhattok egy részletes leírást.

Szín szerint megkülönböztetünk világos és barnasöröket, de sokféle árnyalatban találkozhatunk velük egészen a világos sárgán át a rubinvörösön keresztül egészen a feketéig.

Különleges összetételű sörket is gyártanak, amelyek a következők:

A Diabetikus sörre jellemző, hogy a maradék szénhidráttartalma minimális, 1-0,75% alatt marad. Enzimdús malátából készítik, és a legnagyobb végerjedési fok elérése érdekében enzimkészítményeket is adagolnak a cefrézésnél és az erjesztőben is.

A Tápsörök gyártásánál az erjedés visszafogása a cél. Ennek érdekében a cefrézésnél elnyomják az enzimek tevékenységét abból a célból, hogy a szénhidrátok nem erejeszthető dextrinként kerüljenek a sörlébe. A főerjedést egy meghatározott erjedési fok elérésekor gyors lehűtéssel állítják le. Ennek extrakttartalma magas, viszont alkoholtartalma 1 % alatt van.

Az Alkoholmentes söröket alacsony extrakttartalmú sörléből állítják elő az erjedés korai leállításával. Az ilyenfajta sört oly módon is készítik, hogy a rendesen leerjesztett sörből távolítják el az alkoholt. Alkoholtartalma 0,5% alatt van.

Gyártanak már Gluténmentes sört is, ami lsitérzékenyeknek nagyon jó hír.


A sör élettani hatásai:

Elmondható, hogy a sör az alkoholos italok közül az egyik legegészségesebb, és ezt tudományos eredmények is alátámasztanak. Természetesen figyelni kell azonban itt is mértékkel való fogyasztására, mert nagy mennyiségben való fogyasztása esetén a sörnek is lesznek káros mellékhatásai. De térjünk ki inkább a pozitív élettani hatásokra, mert abból elég sok van.
 

  • Jelentős antioxidáns tartalmú,
  • Az ártalmas koleszterin szintjét csökkenti, a jó koleszterint növeli,
  • Stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt),
  • Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.
  • Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó.
  • Nagy és többféle vitamintartalma van(E, B1, B2, B3, B6, B9, H),
  • Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Kálium, Foszfor, Réz, Vas, Magnézium) tartalmaz, melyeknek kombinációja éppen az alkohollal növelik a szervezet elektrolitartalmát, enzimtevékenységét,
  • Jótékony hatással van a szervezetben történő anyagcserefolyamatokra, javítja a vérkeringést,
  • Vírusfertőzések elleni védelem,
  • Vízhajtó és vesekő-képződésének a lehtőségét 40%-kal csökkenti.

És nem, a sörtől nem lesz sörhasunk. Tudni kell, hogy több fehér- és vörösborban nagyobb a kalóriatartalom, mint a sörben. Aki hajlamos elhízásra, az sör nélkül is tud "sörhasat" ereszteni.
 

 

Szerző: Rolli  2010.01.05. 17:07 komment

Címkék: sör alap sörfajták

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr671649185
süti beállítások módosítása