Cefrézés: Az őrölt malátát és a pótanyagokat lassú felmelegítés mellett vízzel keverik össze. A célja, az hogy ezekből minél nagyobb mennyiségben extraktot -olyan vízben oldható anyagokat – erjeszthető cukrokat, fehérjéket, illetve vízben nem oldható dextrint– nyerjenek ki a sörlé előállításához.
Szűrés: A cefrézés befejezése után történik a szűrés. Ez két folyamatból áll. Az első a színsörlé leszűrése. A második a szűrésből visszamaradt szilárd rész (törköly) által visszatartott oldat kimosása. A művelet célja a törkölyben maradt még oldható anyagok „kimosása” hozzáadott magas hőmérsékletű vízzel. Ezt a hígabb oldatot máslásnak nevezzük. A színsörlé, és a máslás együttesen adja az édes sörlét.
Komlófőzés: A komló adja a sör jellegzetes kesernyés ízét. Komlóforralás alatt több fontos változás is lezajlik, például a komló fontos anyagainak a kioldása, a sörlé koncentrációjának a beállítása, sterilizálása, stb.
A komlófőzés végeztével a komlózott sörlét leszűrik, és az erjesztés hőmérsékletére hűtik.
Erjesztés (főerjedés): A lehűtött sörléhez élesztőt adnak, amelynek hatására alkoholos erjedés indul meg. Az erjedés során az élesztő a sörlében található cukrokat alkohollá és széndioxiddá alakítja át. Az erjedés technológiától függően alacsonyabb- (alsóerjesztésű sörök) vagy magasabb (felsőerjesztésű sörök) hőmérsékleten történhet. Történhet a gyártás spontán erjesztéssel, ilyenkor az erjedést a légkörből a sörlébe bekerülő vadélesztők biztosítják.
Ászokolás (utóerjedés): A főerjedés után a fiatal sör, más néven fickósör, még fogyasztásra alkalmatlan, ezért ászokolásra (utóerjesztésre) van szükség. Ez a folyamat nagyon alacsony hőmérsékleten, 0-3 oC-on történik. Az ászokolás célja a sör érlelése, ízének és aromájának finomítása, tisztítása, szén-dioxiddal való telítése és maradék erjeszthető cukrok erjesztése.
 
Az erjedés utáni kész sört még szűrik, hőkezelik, ezután fejtik hordókba vagy palackokba.
Szerző: Rolli  2010.01.04. 15:05 komment

Címkék: sör alap sörgyártás

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr91645061
süti beállítások módosítása