A második körben az 5 Korn Ur bier és az Emmer bier került kezeim közé. Utólag a bolt honlapján fedeztem fel a kínálat között a Plankstetten kolostori biosört, de az már egy másik kóstolás alkalmával kerül terítékre.

Először is az árpamalátából és a búza különböző fajtáiból készült sört, az 5-Korn Ur Bier akadt a kezembe . Lehet a munka során leszívott agyamnak köszönhető, de az Istenek a fejükre estek című remekmű jutott eszembe, mégpedig azért, mert milyen sokrétű is lehet ennek a palacknak a felhasználási területe, egyedi palack ez, kézre álló nyakkal. Hogy mit is lehetne, lehetne például átalakítva fáklya, vagy önvédelmi eszköz (a kézbe simuló nyakat jól meg lehet fogni), fűszernövényeket jól ki lehetne passzírozni vele és még sok más lehetőség lakozik benne. Na de nem akarom én elbagatellizálni itt a dolgokat, elsősorban mégis a sör tárolására szolgál, mégpedig egy jó sör lakozik benne.
 
Poharamból egy vöröses (itt a fahéj a színében jelenik meg) barnás sör köszön vissza halvány bézses, sárgás árnyalatú habbal. Egyenletes habkoronája tetején nagyobb buborékok jelennek meg, nem túl tartós a habja, hamar összeesik, itt is végeztem utólagos próbát a fotózás után, és hasonló eredményre jutottam, mint a fotózásánál. Ennek ellenére egy kellemes, üde frissítő ital élénkítve ezzel az ízvilágot.
 
Illata jól visszaadja a gabona kavalkádot kiegészülve egy kis mézes gyümölcsös savanykás fuvallatokkal. A komló halvány fűszeressége és némi szegfűszeget véltem felfedezni. Sajnálatos módon nem a leghosszabb az élmény, pedig szívesen szagolom az ilyeneket kortyolgatás közben. Rövidesen azonban mégis elmúlt ez az illatfelhő. Íze hűen visszaadja az illatában érzett elemeket, úgymint a gabonát, és ezt nem bután poros, tüsszentős gabonaként, hanem, mintha egy magraktárba lépnék be és arcon vágna az onnan kiáramló búza illata. Az édeskés, karamelles jegyek mellet ízében is lehet érezni a szegfűszeget, de mellette megjelenik egy kis savanykás hatás, és a szűretlen mivoltából fakadó enyhe élesztős íz. Visszafogottan kesernyés, de ez igazából nem is számít, hiszen számos mást lehet itt felfedezni, ennek következtében nem is tartós. Mint írtam, nem is hiányzott, hiszen a többi összetevő még jóideig megmarad a számban.
 
Pontozás: Illat: 7,7 Íz: 8,8 Habtartósság: 3,6 Recencia: 4,2 Keserűség: 4,2 Összesen: 28,5 pont
 
Végére maradt a Historisches Emmer Bier, ami, nekem legalábbis, a legjobban tetszett. Nevében is benne a történelem. Itt is a régi „hagyományos” gabonaváltozatokhoz nyúlnak, csak itt már fel is tüntetik a címkén a történelmi jelentőséget. Elfeledett, háttérbe szorított fajtákat élesztettek újra, és ezek felhasználásával készítik a söreiket. De más söreikre is elmondhatnánk, példa rá az előző sör.
 
Nem bírtam sokáig várni, az előző kóstolása után, így hamar pohárba került a sötét vöröses-barna, élesztőtől opálos folyadék, tetején tört fehér, barnás árnyalatba hajló habbal. Habja krémes, egyenletes, de nem a legtartósabb, ennek ellenére erre is azt mondtam, hogy a szénsavassága a frissessége, és a testessége is megvan.
 
Illata intenzív, és jó ideig érezni is lehet, még a sör kóstolgatása alatt is. Illata számos, de jól elkülöníthető jegyeket hordoz. Ott van a gabona és a méz, mint egy müzli, amely kiegészül egy kis gyümölccsel és ezt követően, élesztős-fűszeres, komlós-virágos párokkal. Jönnek, mennek, mint általános iskolában a sorakozókor a tanulók. Ízében a karamell-édes maláta kezd, majd csatlakozik a fűszer és a gyümölcsös kombináció –a fekete- és piros ribizli ízét éreztem itt-. A végén, amikor a sűrűbb élesztős rész is belekerült a pohárba, akkor jött ki a mézes-virágos –napraforgó vagy repce virág- íz a sörben, egy határozott fűszeres lezárással. A komló keserűsége végig jelen volt kisebb nagyobb intenzitásokkal. Mint egy összekötő, átvezető szerepet vállat az íz kombinációk között. Érezhető, de ha kell teret enged másnak, és ha az elfárad, vagy továbbáll újra jelentkezik.
 
Pontozás. Illat: 9,3 Íz: 9,9 Habtartósság: 3,6 Recencia: 4,8 Keserűség: 4,8 Összesen: 32,4 pont
Szerző: Rolli  2010.08.18. 18:08 4 komment

Címkék: sör sörkóstolás riedenburger 5korn emmer ur bier

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr172231105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.20. 10:36:20

látom szaporodnak a postok :) hajrá

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.10.12. 11:47:12

Most nézem csak, hogy nem vagyok egyedül. Ez az Emmer Bier nekem is nagyon bejött. Olyan szépen egyensúlyoz az édeskés tónusok és a keserű határán, hogy megérdemli a dicséretet. Ahogy néztem amúgy - a tönkebúza nevű gabonából csinálták, aminek - ha jól értelmeztem - a kalásza csak egy magot hoz, úgyhogy nem igazán lehet gazdaságos, viszont abban a magban jó sok az anyag (keményítő, fehérje)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.10.14. 18:32:34

Nagyon tetszett nekem:)
Nem tutdom, én kétsoros búzának veszem ki, amit olvastam róla, annyi, hogy a magokat egy erősebb és egy törékenyebb valami borítja. És hát valóban nem lehet egy olcsó hozzávaló(bár ahogy olvastam termesztik jópár ordszágban, speciális termékként), de anyag az biztos van benne:)
süti beállítások módosítása