Mostani bejegyzésemben a csakakorrekt.blog.hu-n megjelent sörös cikkben felvetett gondolatokat szeretném tovább fűzni, mégpedig mi van akkor, ha a név ugyanaz „licenc” alapján gyártják, (vagy csak a nevet tulajdonították ki maguknak), a terméket és mégis teljesen más, rosszabb a termék minősége. Konkrétan a az eredeti és a Magyarországon a Borsodi által gyártott Spaten és Löwenbräu söröket vettük elő egy kis összehasonlításra.

 
A Spatennél kissé pislogtam, amikor a hazai gyártásút csak dobozos kiszerelésben találtam meg (ez biztos az én hanyagságomnak tudható be, de ahol kerestem tényleg csak dobozos volt). Már láttam, hogy a „disziz a bigining of bjutifúl frencsip” örökzöld mondat a hazai gyártásúnál romokba dől, pláne, amikor az összetevőket és az alkoholtartalmat böngésztem.
 
Egy kis összehasonlítás:
 

Megnevezés
Spaten Bier (Borsodi gyártja)
Spaten Münchner Hell (eredeti)
Kiszerelés
fémdoboz
üveg
Címke szöveg
Durch Bayerische Braumeister Inspiriert
(Nem hinném, hogy egy német főzőmester azt mondaná, hogy szórd tele a söröm kukoricadarával…)
Die Spezialität von Spaten
A német tisztasági törvény alapján
(legalább a másikra ezt nem merték ráírni)
Alkoholtartalom
4,5 V/V %
5,2 V/V %
Összetevők
ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló
víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

 
Érdekes, de legalább nem hasonlít a külalak, viszont a magyar terméken a licenc alapján készült, az finoman fogalmazva is erős. Ugyanis még véletlenül sem ugyanaz a két termék. Mondhatni ég és föld, és ezt engedik a németek?
 
A dobozost felbontva világos, halvány sárga folyadék érkezett a pohárba egy fehér, hamar összeeső habkoronával. Illata édes, de itt nem a maláta érződött, hanem inkább egy kristálycukorra hajazó szösszenet, kóstolótársam szúrós valamit is érzett. Ízében a doboztól nyert fémíz (ittam már doboz, de annak ellenére tetszetős sört), a már illatában is említett tapadós, kukoricás édesség, és egy borzasztóan elütő kesernyés íz érződött. Ezt úgy is összefoglalhatnám, mintha egy komlókivonatba, és kristálycukorba mártogatott fémgolyót szopogattam volna.
 
Az eredeti, hát igen, egy teljesen más dimenzió, mondhatnám, hogy bokából veri a másikat. Kitöltve is másabb, mélyebb színnel, (hát igen ennyit tesz, amikor nem hígítják kukoricadarával, mert ez is ugyanolyan kristálytiszta, mint a kukoricával derített förmedvény) egy tartósabb tömörebb habbal. Egyszerű, kellemes, sör ez egy kerek malátás és erősebb de semmiképp sem zavaró komlós –inkább kiegészíti az egészet- ízzel. Illatjegyei is ezt hordozzák, némi csírázó árpa illatával kiegészítve. Mennyivel másabb ez, mint hazai társa.
 
Második körre maradt a Löwenbräu eredeti és dobozos, üveges kiszerelésű hazai utánzata. Addig mentem, amíg üvegeset is nem találtam, és lám az első boltban szembeköszönt velem.
 
Itt is jöjjön az összehasonlítás:
 

Megnevezés
Löwenbräu Lager (Borsodi)
Löwenbräu Original
Kiszerelés
dobozos, üveg
üveg
Címke szöveg
Tipikus sörünk (a Borsodié?, mé? van nekik Müncheni sörük? Mert ez még véletlenül sem az) Münchenből Hááát ha ott ezt a kukoricás löttyöt isszák…
csak ennyi: a német tiszatsági törvény alapján főzve
Alkoholtartalom
5 V/V %
5,2 V/V %
Összetevők
ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló
víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

 
Hát licenc alapján gyártott kóstolás után megmaradt versenyzőink, mint az előző esetben, itt is a lefolyóban végezték, kár a pénzért, de össze kellett hasonlítani…
 
Első körben itt is a dobozos került a középpontba. Ha pontoznánk, akkor ez a sör kapná habtartósságból a 0 pontot, mert, hogy ez a nullával egyenlő. Kétszer is próbálkoztunk, kb. 4 cm-es habja 10 másodperc alatt a semmibe veszett. Mintha egy szénsavas üdítőt öntöttünk volna a pohárba, bár azoknak is tovább tart a habja, ezt tényleg látni kellett. Legalább a sörben maradt szénsav. Illata savanykás, komlós, semmi extra, íze azonban „összetett”. Az elején kukorica bontakozik ki, egy borzasztóan fémes-keserű ízzel (fémgolyós élmény jutott eszembe), a második körben átcsap egy fröccsös, savanyú ízbe. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a leggagyibb, legsavanyúbb borból csinálnánk a fröccsöt, és ez a savanyú, szódavizes íz nem akarna szabadulni a szánkból. Hát gyors pogácsázás után át is tértünk az üveges hamisítványra.
 
Hát ez már valamivel tartósabb habkoronával érkezett, halványsárga, világos, de tükrös (a kukoricának is vannak előnyei, szép tükrös lesz tőle a sör…Na meg olcsóbb) alappal. Illatában, bár visszafogottan némi gyümölcsöt is lehet a szintén halovány édeskés komlós illatok mellett, lehet hallucináltam, de a társam is érezte. Megdöbbenésünkre ízében sokkal jobban érezhető volt a fémes íz, mint dobozos társánál. A kukorica és mellette savanyú utóíz, és a zavaró keserűség itt is megvolt, de ez már nem gagyifröccs mértékben. És ez még laposabb kevésbé szénsavas is volt. ez is a lefolyóban végezte…
 
Eddig kb mínusz 600 Ft-ban vagyunk a 3 kiöntött sörrel, enyiből már lehet venni igazán kiválót is, de nyilván, egyeseknek a mennyiség a fontos… Akik mégis kedvelik ezeket az ál-neveket, higgyék el nem zsigeri utálatomból írtam ezeket, ez sajnos a valóság…
 
Végére maradt az eredeti ebből a sorból. Nagyon nem ragozom túl, világos test, tömör, szép habbal. Illata kellemesen telt malátával és komlóval. Ízében, a maláta-komló vonalon halad, kellemesen egyszerűen. Nem ragoztam túl, viszont azt már igen, hogy egy kellemes-és iható sört, hogy el tudnak rontani licencben gyártással.
 
Dombon ülő juhászkutya legyek, ha megértem, hogy például a német cég a nevét miért adta ehhez, vagy így adta volna el licencként, hogy egy lebutított, teljesen más förmedvényt csináljanak ilyen nevek alatt? Nem hinném. Ha nem így van, akkor miért nem lép fel ez ellen, de ha így van, akkor megérdemli a német, hogy ezt így ebben a formában engedélyezi, és aláássa a tekintélyét a névnek. Én is kíváncsi lennék arra, hogy egy esetleges versenyhivatali vizsgálat ilyen elnéző lenne. Mert ez átverés, elég durván, vagy gondolják, hogy jó ez ide is?  Viszont ebbe bele sem akarok gondolni. És mennyi ilyen név van még ezen a kettőn kívül is…
 
Addig, amíg van kereslet ezekre, addig gyártani is fogják, mert olcsón tudnak eladni egy simert és jól csengő nevet. És persze mondja az ember, hűűű én egy Löwendbräu-t ittam… Igen ám de milyet? Ahhoz, hogy változás legyen sokmindennek változnia is kellene, elsősorban az emberek felfogásának, a gyártók, pénzéhes hozzáállásának, és még sorolhatnám. Addig marad az, hogy blogokon nyilvánítjuk ki nemtetszésünket és felháborodásunkat , és a rossz szájíz, hogy hülyének néznek a gyártók..., de nyilván, aki nem szereti ezeket ne vegye, hát én biztos nem fogom erőltetni a dolgot…

 

Szerző: Rolli  2010.11.19. 14:52 44 komment · 1 trackback

Címkék: sör löwenbräu spaten sörkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr342459419

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összehasonlító sörteszt: bajor és borsodi Löwenbräu 2010.11.27. 15:54:53

Talán már említettem, hogy Ausztriában jártunk nyáron. Van egy remittenda posztom a témáról, ideje elsütnöm, hogy aztán nemsokára sokkal felemelőbb csehországi sörélményekről is szó essen, mondjuk úgy Télapó tájékán.Ugyan kissé - illetve dehogy kissé -...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.20. 11:33:42

végre vki korrekten össze is veti őket, nem csak általánosságokat közöl.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.20. 11:46:41

Hofbrau hiányzik innen, tudom h az nem a Borsodié.

TonyCaviar 2010.11.23. 11:04:33

Hiánypótló írás! Kérdésedre a válasz: ezek a márkák többé nem léteznek cégként, nem döntenek a saját sorsukról, a folyton imbolygó, túl óriási, mégis egyre nőni vágyó InBev, most már ABInBev a főnök. Am,ikor még az övék volt a Borsodi is, meg az említett müncheni márkák is, azt gondolta, hogy a "sörügyi vasfüggöny" miatt soha nem derül ki, hogy saját magát lopkodja, azaz hamisítja, és így próbálja teletömni az egyik zsebét, a másik hosszútávú kárára.
Az a kérdés, hogy a bajor sörszakmai szervezetek miért nem tesznek valamit azért, hogy megőrizzék a bajor sör ázsióját. 1. Nem tudnak a hamisításról, 2. Nincs módjuk beleszólni az InBev tevékenységébe, ezek a márkák nem köztulajdonok - azt hiszem.
De Magyarországon is lehetne tenni valamit! Kellene írni egy olyan élelmiszerkönyvet, ami megtiltja a bizonyos szintnél vacakabb, gyengébb, anyaghiányosabb, agyonkemikalizált sörök piacra dobását.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.23. 15:10:47

@TonyCaviar: Hát sajnos még az élelmiszerkönyvben is csak irányelv formájában van jelen, ami nem kötelező a gyártókra nézv. Viszont a pálinkáról és a borról van egy elég szigorú nak mondható külön törvény, ez nagy gáz. Azért is lennék kíváncsi, hogy egy versenyfelügyeleti eljárás (inkább európai szinten) milyen eredményt hozna.
@Mantlesorrow: Sajnos, amíg sokaknak a pénztárca, illetve a mindegy csak üssön felfogás van sokat ne várjunk(tisztelet a kivételnek) :/

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.23. 18:31:29

@Rolli: nem is tudtam, hogy az extrakttartalom nélküli sörmentes sör is tud ütni. persze mennyiség kérdése :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.26. 08:55:23

Tök jó, hogy ezt megírtad, már bennem is motoszkált, de a lustaság nagy úr.
Két megjegyzés: Jó volna ugyanezt megcsinálni vak kóstolással - persze úgy, hogy nincs placebo belekeverve.

@TonyCaviar: Kíváncsi volnék Gösser és Gösser Spezial-ra is - mert az azért fogyaszthatóbb. Nem tudsz szerezni eredeti Gössert?

TonyCaviar 2010.11.26. 10:02:10

@pif: A magyar Gösser nem igazán tud szerezni - max pár palackkal valamikor...
De amúgy nem nehéz - meg kellene beszélni valamelyik sörboltossal, hogy amikor megy ki Ausztriába, akkor hozzon.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.26. 11:00:44

@TonyCaviar: Kár! Úgy sztem én is tudok...
:o]

TonyCaviar 2010.11.26. 11:10:05

@pif: Bevennétek a sörvacsora-kínálatba?

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.26. 11:37:47

@pif: Hát szerintem nagyon egyértelműek lennének a vakpróba tesztek ebből kiindulva. :)

-kk- 2010.11.26. 11:58:14

esetleg a fogyasztóvédelemhez fordulni az igazán megtévesztő esetek (HB,Löwenbräu) kapcsán, amik kb. ugyanúgy néznek ki, mind az eredeti, viszont mások az összetevői, tehát a belső különbség könnyen bizonyítható.

(@Rolli: egyébként Spaten is van üveges)

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.26. 12:27:08

@-kk-: Anno volt a Fogyasztóvédelemnél a tej és reggeli ital vizsgálata, hogy ugyanúgy néznek ki, noha teljesen más az összetevőjük, és ráadásul egymás mellé is voltak kitéve (azóta ez már változott, külön helyre kell kihelyezni az ilyen termékeket). És igen nagy sajtóvisszhangot is kiváltott az eset. Löwenbräunál csak az üveg alakja volt más, egyébként tényleg ugynaz a külső, mint az eredeti. Kiváncs lennék egy ilyen jellegű vizsgálatra.

(üvegest, ha találok, bepótolom:))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.26. 12:46:00

@TonyCaviar: Sörvacsi - Sztem max welcome drinknek - egy Gösserrel sörvacsira nem lehet becsalogatni vendégeket...

esetleg, ha már van vmi divatja, és bevennénk egy 4fogásosba a Gössert, a Zwickl-t, a Kloster Dunkelt és a hell Bock-ot - ez azonban csak vmi sváb 7-re, mert annyi izgalmas íz nincs bennük sajna. egyszerűen korrektek.

TonyCaviar 2010.11.26. 13:09:26

@pif: Nem teljesen értek egyet. Sztem a Zwickl zseniális tud lenni, a Special meg nagyon jó. Nyilván nagy előnyöm, hogy többször söröztem magában a gyárban, és a vele szemben lévő kocsmában, és ott azért mindig minden finomabb.
Amúgy most újra megkérdeztem a magyar Gössert és a válasz ugyanaz, nem nagyon tudnak szerezni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.11.26. 13:26:48

@TonyCaviar: félreérthető voltam asszem. Nem a Gösserrel van baj. Én pl kifejezetten kedvelem a Kloster dunkelt.

A 4 együtt egy kicsit egysíkú lenne egy sörvacsihoz.
off:
Köszi a linkelést - most kinn van a hírkorcsolya az indexen, ezt más is látta a cégnél...

TonyCaviar 2010.11.26. 13:53:12

@pif: ja így igen,
szívesen

Serkoptató 2010.11.26. 15:30:33

Ha már felmerült a Gösser, Ausztriában meg tudom inni. A hazait nem. Ugyanaz a lebutítás, mint a többi esetében.

szanisz 2010.11.26. 16:41:15

Inbev apó szerint nem árt annyit a márkák hírének a szarsöreivel, mint amennyi bevételt szerez néhány peches Kelet-európai országban az elvileg országízlés szerint módosított, gyakorlatilag hamisított gennyekkel, ilyen egyszerű.

Versenyhivatal kizárva, a fogyasztóvédelem valamennyire beleszólhatna -talán.

Serkoptató 2010.11.26. 17:00:14

@szanisz: InBevnek már csak a büdös tojásai vannak itt.

escargot 2010.11.26. 17:04:41

@-kk-: A HB esetében az összetevők ugyanazok, abban kukoricát sem találsz. Így az egyetlen az itthon licencben gyártott nagy német sörök közül, ami még megfelel a tisztasági törvénynek.
A butítás egyébként az igénytelen fogyasztók és a szemét jövedéki adó szabályozás eredője, no persze a gyártók profitérdeke sem elhanyagolható.

escargot 2010.11.26. 17:15:01

Bocs, a fentiből kihagytam a kereskedelmi láncokat: mivel a(z olcsó dobozos) sört bevonzó kategóriának tartják, irreális kondíciókra és árakra kényszerítik a beszállítóikat, akik butítás nélkül alapból lennének veszteségesek ezeken a márkákon.

loading 2010.11.26. 17:21:03

Bocs, de a Borsodi Sörgyár már nem az InBev része. Eladták egy befektetői csoportnak jó néhány hónapja.
Spatent egy ideje (10-15 éve), a Lövenbrau-t kizárólag autós bécsi kirándulások alkalmával iszom. Lengyel vagy szlovén sörök gyakrabban.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.11.26. 17:36:12

@szanisz: Szerintem a GVH is tudna büntetni, ő hatáskörük is a fogyasztóvédelmi hatóság mellett.
@escargot: De szerintem akkor sem jogosítja fel semmi sem a láncokat, sem a gyárakat hogy simán hülyének nézzék az embereket. Persze vannak, akik fogékonyak erre.

loading 2010.11.26. 17:39:01

@loading: Spatent egy ideje.... Nem iszom. A sietség és a gépelés ma nem az én világom.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.11.26. 23:03:25

Az egyértelmű átverés (mely érinti szerintem a Zlaty-t, de vélhetően a pilsner-t is például) az ún, Fttv. alapján lenne megfogható. Ez 2008. szeptember 1-je óta hatályos itthon. A GVH és az NFH is eljáró hatóság, közülük inkább a GVH lehet esélyes, mert a jogszabály azt mondja ki, hogy az eljáró hatóság a GVH, amennyiben a megtévesztő gyakorlat 3 megyénél nagyobb területre terjed ki, vagy versenyt érint.

Meg lehet próbálni egy sima panaszbejelentéssel (www.gvh.hu), de igazából akkor lenne egyenes a helyzet, ha valaki bevizsgálná egy korrekt laborban a termékeket. Amennyiben ugyanis alátámasztható, hogy ezek komoly mértékben különböznek, a hazai licenc egyértelműen gyengébb minőségű, akkor a bejelentést úgy lehet megtenni, hogy a 3 nagy gyártó x termékét bevizsgálva látható, hogy a fogyasztókat széles körét tévesztik meg azzal, hogy a jó nevű, magas minőségű sörmárkákat itthon kísértetiesen hasonló csomagolásban, de eltérő tartalommal adják.

Nem jó irány, ha arra indulunk, hogy nem ugyanaz van benne, mert azt a gyártó nem is állítja. Remélem érthető a különbség.

Tud valaki ilyen analitikához segítséget szerezni? A GVH kérelmet szívesen elintézem.

Tegyünk végre igazán a hazai sörkultúráért! Ha egy ilyen analitika a kezünkben lenne, minden hírforrás átvenné, s az komoly tisztulást hozhat a piacon.

csakakorrekt.blog.hu

Ogreface 2010.11.27. 10:11:21

A magyar Spaten = borzalom! Teljesen olyan íze van, mint mikor az ember a régi fajta postabélyegek ragasztós felét nyalogatná. Ha ezt a "terméket" a bajorok megkóstolnák, valószínűleg lerohannák kis hazánkat és a földel tennék egyenlővé a hamisító sörgyárat.
Azért megnéztem volna az arcokat, amikor az Oktoberfesten, a legnagyobb Spatenes sátorban, csapra vertek volna egy pár hordót ebből a pancsból! :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.27. 16:21:04

@balafánt: "Az egyértelmű átverés (mely érinti szerintem a Zlaty-t, de vélhetően a pilsner-t is például)"

Ha a Pilsner Urquelle-re gondolsz, akkor a boltokban kapható üveges változat Csehországból származik.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.11.27. 20:12:47

Amit a kőbányai úton készítenek az csak a dobozos, meg a csapolt? Egyébként még mindig a jobbak között van, kukorica sincsen benne...

Köszönöm!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.27. 22:03:14

@balafánt: Igazából én úgy tudom, hogy Kőbányán nem főznek pilzenit, azt a csehektől hozzák mindegyik változatban. Persze tévedhetek, majd kijavítanak az okosok, ha ez a helyzet.

Dobozost nem szoktam inni, a palackos szerintem jó és a címkéje egyértelműen azt írja, hogy Csehországban gyártják, a Dreher csak forgalmazó.

(Az angol wikipédia szerint lengyel és orosz licencfőzet létezik: en.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Urquell )

ger. duchemin 2010.11.27. 22:35:17

@Mantlesorrow: Ó, jaj, szent naivitás. Nem kéne megvenni? A magyar fogyasztók zöme ragaszkodik az erősen szar, de nem 400 Ft-os, hanem 160 Ft-oshoz. És ha az ára nem 160 lenne, hanem 16 Ft, akkor a szódavízzel higított kölnivíz is jól fogyna. Ennyi.

ger. duchemin 2010.11.27. 22:38:42

@balafánt: Ű de jó ötlet, nagyon örülök ennek. De elnézném örömmel a felelősöket a rács mögött.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.11.28. 09:34:24

Évekkel ezelőtt írtam arról a szemétségről, ami világmárkák itthoni lejáratásra történik.
hvg.hu/gasztronomia/20070720_heinecken_pilsner_zlati_sor__aranyfacan
Senkit nem érdekel és ez így is marad, amíg a fogyasztók minden szar, de olcsó löttyöt megvesznek.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.11.28. 21:01:00

@ger. duchemin: Azért ez nem Btk, azaz büntetőkönyvi tényállás ismereteim szerint, azaz rács nem lesz belőle, vélhetően azonban egy nagyobb összegű bírság és kötelezés igen. REMÉLEM.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.11.30. 12:48:23

valami lehet azért a HB-val is, mert alkoholra gyengébb mint az eredeti (ha összetevőkben nem is módosítanak (olyan sokat))

Ogreface 2010.12.01. 21:06:10

@balafánt: Én azzal lennék maradéktalanul elégedett, ha megvonnák a licenc jogot a hamisítóktól!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.12.01. 21:11:08

@Ogreface: Ezzel az a baj, hogy az eredetit általában ugyanaz birtokolja, aki a pancsolt mosogatólevet ugyanabban a csomagolásban prezentálja itthon...
Az egész olyan, mint a GM magyarországi Chevrolet márkái. Az USA-ban élénk közröhejt váltana ki egy ilyen "Chevrolet".
Valahogy így van ez sajna a hazai és az eredeti Kozel-lel, Spatennel, Löwenbräu-al stb.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.12.01. 21:27:58

@Ogreface: Igen, PIF-nek teljesen igaza van. Ha zavarná a márkatulajdonost, már lépett volna. Látni kell, hogy itt pont ő téveszti meg a fogyasztót. Ha mgától nem hagy fel ezzel, hatósági segítség kell neki, meg "népi mozgalom" :)

Ogreface 2010.12.02. 14:42:39

@pif: "Ezzel az a baj, hogy az eredetit általában ugyanaz birtokolja, aki a pancsolt mosogatólevet ugyanabban a csomagolásban prezentálja itthon..."

Szerintem ez tévedés, ugyanis a Borsodi a StarBev tulajdonában van, az eredeti Spaten pedig az InBev-hez tartozó Müncheni gyárban főzik. 2009-től lehet megint "magyar" Spatent kapni és ugyanebben az évben vette meg a StarBev az InBev-től az egész kelet-európai régiót. Észreveheted azt is, hogy a csomagolásuk sem egyforma. Az üvegben és a dobozban található tartalomról pedig ne is beszéljünk.
Legszívesebben kivinnék pár láda borsodi Spatent a májusi "Tavaszi Fesztiválra" Münchenbe és a Hippodrom előtt adnám ingyen, a mulatozni vágyó bajoroknak egy kérdőívvel. Szerintem az első kortyok után, az olvasatlan papírokat nyomkodnák fel a seggembe és rettenetesen elvernének, mert megakartam őket mérgezni és leakarom járatni az egyik tradicionális és kedvenc sörmárkájukat.
A megnyitóra is kilehetne menni és amikor csapra veri a polgármester az első hordót, kicserélni a "nagy emberek" korsóit a "mi" sörünkkel telire. Szerintem olyan arcot vágnának, mint amilyet Bástya elvtárs vágott, amikor a "magyar narancsba" harapott...

Ogreface 2010.12.02. 14:46:25

@balafánt: Amíg a megákban, akciósan, 116 forintért lehet kapni félliteres dobozos Spatent, addig itt nem lesz semmiféle "népi mozgalom"...

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.12.02. 15:04:20

@Ogreface: Viszont a GVH-nál egy vizsgálatot mindenképpen megérne a dolog.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.12.02. 16:32:48

@Ogreface: részben igazságod van, de én nem nagyon hiszek abban, hogy az Inbev nincs tisztában avval, mi történik a bőcsi falak mögött. Sok okos ember nézett ki sok kiskaput, hogy a csomagoláson stb., mi szerepeljen, mi ne, mi másképp.
Én a bajor sörfőzők emelt hangjában és nem a népi mozgalomban meg a GVH-ban látom a mozdulás lehetőségét...

bucox 2010.12.10. 20:09:14

és a szar virsli kinek fáj?

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.12.10. 21:00:17

@bucox: Nyilván sok mindenkinek, de mivel ez egy sörös blog, így a sör kerül előtérbe;)
süti beállítások módosítása