A mai napra szántam a kóstoló hátralévő részét is. Második félidőben nehézfiúk, vagy krampuszok kopogtattak, az asztalon is kötöttek ki rövid időn belül. Itt az ízek töménysége is hozzájárult ahhoz, hogy ennek a triónak a kóstolása már kissé lassabban haladt.

A Du Bocq sörfőzde Corsendonk Christmas Ale-je volt a kisebbik fiú ebből a hármasból a maga 8,5%-ával, és karácsonyi hangulatot árasztó címkéjével. Egy mély vörösesbarna test folyt – olyan jó volt nézni, ahogy a pohárba került – olajként a pohárba, amire egy apró szemű buborékokból összeálló bézs hab telepedett. Habja lassan, de biztosan apad el, egy kis gyűrűt hagyva a pohár szélén. Illata telt és erős, minden pillanata kényezteti az orrunkat. Fahéjas-gyömbéres mézeskalács, teteje megszórva egy pörkölt diós, mandulás grillázzsal, így lehetne összefoglalni tömören, kiegészülve egy kis aszalt szilvával még hatásosabb. Íze is egy robbanás, már rögtön az elején letámad. Érdekes, az alkohol szépen megbújik, és a szénsavval egy kellemes chilis csípősséget (szó szerint). Ízében nagy szerepet kap a keserű csoki – és ezt annyira eltalálták, hogy mindenhez a sörben található ízhez jól illik, és remekül kapcsolódik - ami, amihez hozzájön a fenyőfa és gyantájának az íze. Ezután a narancs, a fahéj, és a szegfűszeg következnek, szépen kitartva a folyamatosságot. Ügyel arra, hogy még véletlenül sem pihenjenek meg ízlelőbimbóink. A levonulás egy fűszeres, keserű csokis duó, még jó ideig kitölti az ízük a szánkat.
 
Pontozás: Illat: 10,5 Íz: 11 Habtartósság: 5 Recencia: 6 Keserűség: 6 Összesen: 38,5 pont
 
A következő vicces, de veszélyes nehézfiúról a következő kép ugrott be: 
 
  A Delirium Noël mókás elefántja nem a címkén lévő rózsaszín testtel huppan a pohárba, hanem egy mélybarna test csörtetett ki az üvegből. Tetejére a mikulássapka egy magas, összességében tömör, tetején nagyobb buborékokkal rendelkező hab formájában került.
 
Illata szép, mézeskalács, mellette pirított maláta, virág, aszalt gyümölcsös (szilva, mazsola) jegyeket hordoz magában. Itt érezni az alkohol kis szúrósságát, ugyanúgy, mint ízében itt is böködi az orrunkat és a száj belsejét, kissé túlozottan is. Kóstolva a más említett alkoholon kívül a fenyőgyanta, festőmaláta keserűjének és karamelles maláta édességének duója bokszolnak érzékszerveinkkel. Emellett az aszalt gyümölcs – a szilva és a mazsola - és a gyömbéres keksz tréningeznek a háttérben. Ezeket erősíti az eltalált lágyan csipkedős szénsavassága, amit azonban finomít a gyantás keserűség. Kis elefántunk szépen beszánkózott minden érzékszervünkbe, a fejünkbe, és egy igazán kellemes emléket hagyva maga után távozott.
 
Pontozás: Illat: 9,5 Íz: 9,5 Habtartósság: 4,5 Recencia: 6 Keserűség: 5 Összesen: 34,5 pont
 
Miután kihajtottuk az elefántot a fejünkből egy kis hideg levegővel a legvégére jött még a Scaldis Noël a maga 12 %-os alkoholtartalmával. A nap végére teljesen megzeberedtünk, de nem megyek ennyire elébe a dolgoknak. De körülbelül lavinaként akarta elsodorni éberségünket, de kitartottunk. A sötétbarna vöröses-narancsos színű olajosan folyó testre egy bézs színű, nagyobb szemekből álló hab telepedett, ami elapadt, de hártyaként ott maradt a sör tetején. Intenzív és tartós illatában likőrös jegyek mutatkoznak, cseresznyével és meggyel párosulva, melyet követ egy pirított mandulás, karamelles-fűszeres (szegfűszeges, fahéjas) testőrök követtek. Ízét egy nagy vékonyfalú jéghengerként képzeltem el, ahol az alkohol egy vékony falat képez – érdekes-itt az alkohol jelenléte a kezdeti sokk után egyáltalán nem zavaró - , ami ha elolvad, az íz-áradat lavinaként terül szét a szánkban. Miután az alkohol kiütötte ízlelőbimbóinkat egy pillanatra, jött a cseresznye-meggy likőr, amit a felfedezett mazsola édesít, és lágyít. Amikor ez levonul, utójátékként következik egy pirított mandulás-mogyorós, határozott kesernyés lecsengés, ami még párosul egy telt, édes malátás ízzel. Mindeközben a szénsav pezsgése masszírozza a nyelvünket, felkészítve az ízrohamokra. Igazi ünnepi, téli sör ez is, amely megmelenget a hideg téli napokon.
 
Pontozás: Illat: 10 Íz: 10,5 Habtartósság: 5 Recencia: 6 Keserűség: 5 Összesen: 36,5 pont
 
Itt most elköszönhetnék, hogy ezzel a válogatással kívánok Boldog Karácsonyt, de még maradt hátra finomság…
Szerző: Rolli  2010.12.21. 18:42 Szólj hozzá!

Címkék: sör christmas ale delirium noel corsendonk sörkóstolás scaldis

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr442530833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása