Gránitkádakkal „tele” lévő előtérben kezdtük meg utunkat Jenssel, ahol egy kis történelmi áttekintés következett nagyvonalakban. A sörfőzde 1229-ben épült egy kereskedelmi úton elsőként a Duna mellett. 1449-ig egyedülálló volt és a Guiness rekordok könyvébe is bekerült Ausztria legöregebb serfőzdéjeként. Jelenleg az 5 generációra visszavezethető Krammer családból (1849-ben vették át a főzde irányítását) , Peter Krammer, aki sörfőző mester és sör-sommelier, vezeti a vállalkozást 1998 óta. Jens a sörfőzőmester 4 éve dolgozik Hofstetten sörfőzdében. Egyébként 10 ember dolgozik itt, amelyből 4 Krammer rokon.

 

Szépen végigvezetett minket egészen az elejétől a végéig, ahol csuda dolgok vártak ránk, de ne menjünk ennyire előre. A régi irodán keresztül jutottunk első állomásunkra a malátaraktárhoz. 15 féle malátának a keverékét használják.  Helyi malátát is használnak, ami saját termesztésű. Azonban ezt kisebb mennyiségben és keverve csak, mert ugyan magasabb a fehérjetartalma, de még kezelhető. Következő állomásunk a malom volt, amit 1929-ben építettek a főzőház fölé logisztikai és praktikussági okokból. Kis időre be is indította nekünk, megmutatván hogyan is működik. Egy kis érdekesség, hogy Peter apja 1928-ban vette St Martin első motorját

 

 

Ezután következett a főzőház csodás látványával, réz edényeivel és lépcsőivel. Külön a malátázó és a komlóforraló, 4.000 literesek, és egy héten 3-4 alkalommal főzik söreiket. Megtudtuk, hogy szeretnék bővíteni főzőkapacitásukat egy új főzőház építésével, ahol a nagyobb volumenben készülő söreiket állítanák elő, és ez a „régi” főzőház szolgálna a különleges söreik előállítására. Megtudtuk, hogy kb. 10%-os a termelési veszteség, a végére durván 400 literrel kevesebb sör kerül ki. A hűtővizet, ami 80Co-os, újrahasznosítják a gyártás során. A vízzel szerencséjük van, ugyanis a gránit nagyon szépen megszűri a vizet, ami így kiváló minőségben áll Jensék rendelkezésére. A víz számukra ideális 3-5 Német keménységi fokú.

 

Ezután visszatértünk a gránit kádakhoz, amiben a granitbock is készül, ez volt a kiindulópont, de még közel sem érkeztünk a végéhez. Elmondta Jens, hogy a gránit kádakba már hidegen érkezik a sör, és tűzforróra hevített gránitkockákat tesznek a sörlébe. A gránitkockák felületén a hő hatására karamellizálódik a cukor, majd 2 hétig hagyják benne ezeket. 2 hét alatt ez leoldódik a felületéről. Ezt a falon képekben is bemutatták, illetve a youtube-on van egy felvétel erről, aminek a későbbiekben nagy jelentősége lesz, min tudtuk meg. Maga a technológia, a „kővel fűszerezés”, már régi, azonban az, hogy felhevített gránitkockákat tegyenek a sörbe, az már az ő ötletük volt.

 

Kis pihenő után következett a komlóraktár, ahol egy 400 literes hordó állt. Nem is akármilyen. Korábban Calvadost érleltek benne, most viszont árpabor. Alig álltuk meg, hogy meg ne rohamozzuk és megkóstoljuk, többedmagammal tervbe is vettük, hogy vállunkra kapjuk és kiszaladunk vele, de később elvetettük ezt a hamvába holt ötletet. Helyben termesztett Spalter select komlótobozok figyeltek ki egy mélyhűtőből, ugyanis ezt a módját látják annak, hogy a komlótoboz így őrzi meg legjobban aromáit és alfa-sav tartalmát. Mivel macerás a tárolása komlópelletet használnak. A már említett Spalter select-et, emellett Saphir-t, Aurora-t, Magnumot, és egy osztrák fajtát a Malling-ot, és ezeket mind a régióban lévő komlótermesztőktől vásárolják.

 

Következett az erjesztő terem. 2 db erjesztőtankjuk van az egyikbe 1 főzet (4.000liter) a másikba ennek 3-szorosa (12.000 liter) fér. Egyedi és levédetett élesztőt használnak, melyet a müncheni élesztőbankban is tárolnak. Rajtuk kívül még 2 sörfőző használja ezt a fajta élesztőt. A beélesztőzött sörlét 8 napig 8 Co-on erjesztik, a speciális söreiket pedig 9-9,5 Co-on erjesztik 8 napig. Az utóerjesztés és kondícionálás 4 Co-on folytatódik. Sörük nagy részét nem szűrik, mert ezzel veszít a sör az ízéből. Össze is lehet vetni a Pils-és a Kübelbierjüket (a Kübel a pils szűretlen változata), jól érződik a különbség. Egyébként szűréshez bentonitot használnak.

 

Üzemlátogatásunk utolsó előtti részéig tartogatta egyik meglepetés csomagját, az imperial stoutot, és a mézbockot (honigbock) egyenesen a tankból. Az Imperial stoutjuk 21 % szárazanyagatartalmú, 6,5% maradék extrakt-tartalommal, és 7,6 %-os alkoholtartalommal. Keserűségét még azzal fokozákk, hogy az erjesztőtankba 4 féle komlót tesznek, így alakul ki a stout 60-as IBU-ja.

 

A honigbockhoz helyi hársmézet használnak, szerintük ez adja a legjobb aromát a sörnek. Hát igen, ezt kóstolásnál érezhettük. 20 % szárazanyagtartalma és 9 % alkoholtartalmat van a kis kedvesnek.

 

Legutoljára a hordó és palacktöltő rész maradt. A hordótöltő 52 liter/óra kapacitással dolgozik, amíg kézi palacktöltőjükkel óránként 150 0,75 l-es palackot töltenek meg. A kisebb kiszerelésű palackokat gyári körülmények között 10.000 palack/ óra kapacitású gépeken töltik máshol. Élelmesek, ugyanis az üvegek egyedi formáját a régióban levédették.

Ami ezután jött, az már csak hab a tortán, mert visszatértünk a söröző részébe finomabbnál-finomabb söröket kóstolni...

Szerző: Rolli  2011.02.24. 12:22 1 komment

Címkék: sör sörtúra hofstetten granit hofstettner granitbier

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr372687214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.10.04. 16:01:57

az az utsó ff kép nagyon jó lett sztem
süti beállítások módosítása