Amint látjátok jelentős arculatváltáson vagyunk túl, és így az elején szertném megköszönni a sok fáradalmat Pilunak (www.stonebridge.hu)!

Még korábban kóstoltam az angol, kifinomult urat és ezt a skót punkot. Másodikként került asztalomra a Brewdogtól a Paradox- Isle of Arran. Később a nevéről is szót ejtek, de most egy kis betekintést mutatot ebbe a 2007 áprilisától működő, mostanra a legnagyobb független, főzdébe. A két 24 éves srácnak (Martin és James) elege lett a multik egyenarcú, szürke unalmasságaiból, így a saját és bankkölcsönből összeszedett tőkéjüket egy épület bérlésére és ezen belül egy sörfőzde kialakításába fektették. A főzde Észak-Kelet Skócia Partjainál lévő Fraseburghban van.

Főzőkapacitásuk 50 HL, erjedési kapacitásuk ennek sokszorosa 2300 HL, ami a régebbi 20 HL-es tankokból és a már új 200 HL-es erjesztőtankok sokasságából tevődik össze. A palackozás és a hordótöltés is kézi munkát igényel. 2010-ben 15.000 HL sör került szállításra a főzdéből. Az innovatív és kísérletező lelkületnek köszönhetően eldöntötték, hogy klasszikus sörfajtákat frissítenek, pörgetnek fel punkos lendülettel és keménységgel.



Arran szigetén, Lochranzaban, működik a még független Isle of Arran Distillery, amely 1995-től ajándékozza meg az embereket finom whisky-jeikkel. A Budai Gourmet fesztiválon láttam ilyet, de megkóstolni már nem tudtam, ezt pótolnom kell mindenképp. Innen kerülnek a Brewdoghoz azok a hordók, amiben a whiskyt érlelték, így a hordóban lévő ízek, aromák még izgalamasabbá, összetettebbé teszik ezt az imperial stoutot. Ez a valóságban is érződik igencsak, tombolás van a számban ahol az ízjegyek valósággal földbe döngölik bakancsaikkal az ízlelőbimbóim. De ennyire nem megyek elébe a dolgoknak. Először egy-két képerejéig még várattam magam, de a kis fekete macska annyira ott ólálkodott, hogy igyekeznem kellett. Később egy nagyobb is jött, nem adtam nekik egy cseppet sem, pedig nagyon nyalogatták a szájuk szélét.

A pohárba egy sűrű szurok-fekete átlátszatlan szörny kúszott. Nem folyt ez kérem szépen, hanem centiről-centire osont, hogy a tetejére ülő világos aranybarna habbal kényelembe helyezze magát a pohárban. Habja aprószemű, tömör, mint egy tejhab a capuccino tetején. Ez egy idő múlva ugyan visszaesik, de egy 2 cm-es réteg végig jelen volt. Illata szinte belerobban az orromba elején egy érett szőlő, mazsolás-pörkölt mogyorós keserűcsoki, aztán következő lélegzetvételnél átvált egy szerecsendiós, fahéjas, kissé édeskés, gyantás komlófűszeres történetre. Hogy ne tunyuljon el az orrom a végén jön ki a hordóban lévő whisky-s bomba. Vanília és whisky mellett tőzeg és a tölgyfahordó ódonsága telít meg minden négyzetmilimétert.


Íze hasonlóan intenzív, durván tapossa a nyelvem, kissé le is zsibbadok tőle. Egy fekete-keserűcsokival kezdődik a történet, amibe aszalt szilvát és sárgabarckot szórtak és megbolondították ráadásul erősen, szinte feketére pörkölt magokkal. Ahogy melegszik úgy alakul át egy kávékrémlikőrré, amit gyógyfüvekkel csaptak nyakon, és a végén, és ez a leghosszabb élmény bontakozik ki a whisky és a hordó. Kezdetben  a vanília bontakozik ki a kávé mögül karamellel -ez olyan karamell, amit anyukám szokott csinálni a krémes grízhez, tovább hevíti a cukrot, és ezáltal kissé égetteb ízt ad neki- egyetemben. Ezután kopogtat maga a whisky száraz, fahordó ízzel. Lecsengése hosszú ízét még sok perccel később is érzem a számban, ahogy a gyantás, komlós keserűség, a whiskyvel tombolnak a nagyszínpad előtt. Magas alkoholtartalma igencsak érződik, és akkor kerül előtérbe megvillantva foga feketéjét, amikor azt kell, amihez az egész sör krémessége, nagyon eltalált szénsavassága is asszisztál. A keserűsége is mintha programozva lenne, mindig a megfelelő arcát mutatja a megfeleő időben - hol a pörköltes keserűség, hol a nehezebb, gyantás pofa kerül elő-. Csodás sör, ami minden érzékszervem lezsibbasztja a töménységével, így egy alkalomra egy palackkal elég, mert át kell élni minden cseppjét.

Pontozás: Illat:11 Íz: 11 Habtartósság: 6 Recencia: 6 Keserűség: 6 Összesen: 40 pont

 Még egy kis szösszenet a kutyájukról, Páfrányró (Bracken): Ő James apjának 3 éves csokiszínű labradorja. Ő egy őrkutya, fő előkóstoló, ellenőr és úgy egyszerűen jó barátja a  társaságnak. Nagyon barátságos állítólag, és szereti a sütit. (kép Páfrányról: brewdog.com)

 

Szerző: Rolli  2011.07.09. 15:55 7 komment

Címkék: sör paradox sörkóstolás brewdog

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr173053040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2011.07.10. 00:01:48

Kegyetlen jó ez a sör! De ez is olyan, hogy egyszerre ez a közel ez a három deci, pont elég belőle.
A macskákhoz pedig:
youtu.be/NgbtZALELZk

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.07.11. 18:39:11

nagyon jó a cikk, az új arculat és a fényképek is. főleg a hirdetés, ahol ha jól sejtem szűretlen mézbakot öntenek épp nekünk egy kancsóból :)
a sörhöz még nem volt szerencsém, de legközelebb beszerzem.
a Nogne O Imperial Stoutról akartam még valamit mondani, de elfelejtettem :)
annyi megmaradt, hogy nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket: kicsit túl könnyed és szénsavas volt ehhez a műfajhoz

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.07.11. 21:44:02

@Mantlesorrow: Köszönöm szépen:) Igen, az nekünk csorgott a pohárba, azóta is megmaradt bennem az élménye:) Mindenképp érdemes kipróbálni ezt is.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.22. 13:58:13

@Ogreface: KFT rulez.
@Rolli: Szép az oldal, és a képek. A sör meg nagyon gusztusos darab, főleg ebből a szép pohárból...
@Árpa Jankó: azok az almás borsodit és az Aranyátkot isszák - lásd kétcica... :o]

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.07.27. 13:01:06

@Árpa Jankó: Úgy kellett elhajtani őket:))
@pif: Köszönöm szépen:) Olyanokakal én nem mérgezem a macskáinkat, ja igen a kétcica:)
süti beállítások módosítása