Tartva a német vonalat, következő alanyom Sörspecialistától hozott Velednsteiner Räucherl füstölt sör volt. A sört a Neuhausban székelő Kaiser Bräu főzi. 1929-ig közösségi tulajdonban lévő főzdéből alakult át önálló vállalkozássá, és ekkortól él a Kaiser Bräu név is. Az 1939-ben még 900 hektoliter éves termelés folyamatosan kúszott felfelé, 1946-ra megduplázódott 1800 hektoliterre. Itt sem állt meg a fejlődés olyannyira, hogy 1960-ra már az éves 10.000 hektoliter előállítása már nehézségekbe ütközött, mivel túl kicsi lett a gyártó kapacitás. Ennek következménye, hogy 1965-ben megépítették az új nagyobb méretű üzemüket, és 1970-re immáron a 35.000 hektolitert érte el az éves termelés,’79-re pedig már 100.000 hl.-nél tartottak.

 
1991-ben a megnövekedett igények hatására egy új, bővíthető üzemet terveztek, évi 500.000 hl éves kapacitással. És a Nürnberg közeli frank sörgyár elérte, hogy napjainkra a legnagyobb, független és az egyik legmodernebb családi sörgyárrá nőtte ki magát a környéken, és a legnagyobbak között vannak Németországban is.
 
A termékcsalád a neuhausi Veldenstein várról kapta a nevét, mely a sör logójában is megjelenik. címkéje is melegséget hordoz a kemence mellett koccintó emberkékkel, barnás, sárgás színvilágával. Csatos üvegből tárul fel a sötét, bordós-barna sör, tetején törtfehér közepesen laza habkoronával. Ez azonban nem áll sokáig, viszont a visszamaradt kb. 1 centis réteg még jó ideig jelen van.
 
Sajnos túl hamar nyitottam ki az üveget, kellett volna várnom, amíg kissé felmelegszik. Nekem ez az a sör , amelyiket nem szabad nagyon hűteni, mert magasabb (kb. 12 oC) hőfokon mutatta meg erényeit, így teljesedett ki. Illatában váltakozva jelenik meg a füstölt sonka és füstölt sajt illata, kezdetben nem túl intenzíven, de egy kis várakozás után, illetve a második öntésnél már, erősebben bombázta az orrom. Az első szagolgatások és kortyok után kissé azért hagytam állni, azt is, ami a pohárba került és ami a palackban maradt, és megérte. A füstös- és a malátás illat mellett megjelent egy finom gyümölcsösség is.
 
Ízében inkább a füstölt sajt ízét éreztem, de a füstölt sonka sem maradt el. A komló keserűsége nem túl intenzíven, de stílusosan van jelen. végig kíséri a füstös ízvilágot, és ez a kombináció nekem nagyon tetszett. Később ez a kesernyésség elhalványul más jegyeknek adva át a helyet. Átmenetek között nincs üresség, így a kesernyés levonulás után az édeskés karamell veszi át a stafétabotot, ami a végére egy élesztős, savanykás párossal egészül ki, és tart addig, amíg el nem fogy az utolsó korty is a pohárból. Sőt ez után is a számban, orromban érzem még egy ideig ezt a meleg ízvilágot.
 
Nagyon megnyerte tetszésem ez a sör, amit szívesen iszok máskor is hidegebb őszi, és téli napokon. Sőt, Pif mester füstölt sörhöz kitalált zseniális sütőtök krémes szendvicsével is kipróbálnám és ki is fogom.
 
Pontozás: Illat: 8,8 Íz: 9,9 Habtartósság: 4,2 Recencia: 5,4 Keserűség: 4,2 Összesen. 32,5 pont
Szerző: Rolli  2010.10.13. 16:57 5 komment

Címkék: sörkóstolás veldensteiner füstöltsör

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr482369055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.14. 17:09:42

szép. nem is tudtam, hogy ilyen nagy gyárról van szó. a landbierjü és a búzájuk még kiváló

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.10.14. 17:32:59

Hát pislogtam én is az adatoknál:) Szerintem benevezek legközelebb a másik kettőre is.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.10.14. 18:21:32

Az, nézegettem én is az adatoknál:)
Szerintem benevezek a másik kettőre is:)

Ogreface 2010.10.20. 21:00:02

Jó ez a füstölt, de a Bambergi mesterektől még van mit tanulniuk.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.10.22. 18:56:43

@Ogreface: Nagyon ízlett, én azt vettem ki (ez csak az én véleményem), hogy a Bambergi a masszív izom füstös sör kiváló füstös ízekkel és illatokkal, ami nagyon bejött szintén, ez meg egy lágyabb vonalat képvisel, de ez is jó volt nálam.
süti beállítások módosítása