Sörspecialistás Ákos legutóbbi árubeszerző körútjához csatlakoztam, így jutottam el én is a Bürgerbräu privát sörfőzdéhez, és ezáltal termékeinek kóstolásához. És itt az örömhír, immáron a Bürgerbräu termékei is kaphatók a Kacsa utcában, többek között a Ratebeeren a legjobb Szűretlen világos sörrelel büszkélkedhet, ami a 100 pontból 96-ot szerzett meg. Jelenleg egy japán, a Hitachino Nest Ancient Nipponia (palackban erjesztett), sör előzi meg 3,62-es átlaggal és 10 értékeléssel, ellenben a Bürgerbräu Hell Naturtrüß (szűretlen), 3,61-es átlaggal rendelkezik 146 értékelés mellett.
 
Na de ne menjünk elébe ennyire a dolgoknak. A főzde maga is igen fiatal, pontosan 1999 tavaszán fűtötték fel először üstjeit és 2000 augusztásra meg is született az első adag sör is, azóta elérte a legjobb Szűretlen sör címet a Ratebeeren, sőt az Aktionator duplabakjuk is szépen szerepel. A 12 éve működő privát főzde 20 Hl kapacitású főzőházzal rendelkezik. Komlóügyileg is könnyű dolguk van, ugyanis a méltán híres Hallertau (amit a címkéjükön is büszkén hirdetne, csak innen származó komlót használnak) komlótermő vidék szívében helyezkedik el Wolnzach, és ezáltal a főzde is, és hogy még egyszerűbb legyen a dolguk, pár utcával arrébb működik egy komlófeldolgozó, ahonnan házhoz jön a vidéken termett kiváló sörfűszer pellet formájában. Ami nagyon érdekes, hogy pilseni és müncheni típusú malátát használnak, 2-3 -féle aromakomló mellett, keserű-komlót egyáltalán nem. Mindez azért érdekes, mert némely söreikben megtalálható a markáns keserűség is, mint például a Hopfenperle-ben, amit komlóforralás alatt 3-szor komlóznak, első a forralás elején, a második adag 30 perccel a komlóforralás vége előtt, az utolsó adag komló a forralás befejezése előtt 10 perccel kerül a sörlébe, ezáltal a keserű is kioldódik, az aroma pedig megmarad. Ahhoz képest, hogy elég kevés fajtát használnak elég érdekes, és izgalmas söröket alkotnak. Az élesztő pedig a Weihenstephani egyetem élesztőbankjából érkezik hozzájuk. Söreiket nyitott tankokban erjesztik, majd így kerül érlelésre zárt tartályba. Kissé késésben voltunk, de a fogadóbizottság kitartó volt, így érkezésünk után egyből belecsaptunk a kóstolóba, majd egy rövid főzdelátogatásra invitáltak meg minket.
 
De következzen a lényeg, maga kóstoló. 5 -féle sörüket kóstoltuk meg, kezdve a szűrt világossal és a búzájukkal bezárólag. Közben annyit még elmondtak, hogy sötétebb söreiket nem akarják ütköztetni egymással, így egy rendszert alakítottak ki az ütemezésben. Áprilistól október végéig található mag a dunkeljük, majd november elsejétől ezt leváltja az Adventi sörük, amelyet egészen január végéig főznek. Februártól kezdődik a farsangi szezon bulikkal és erős sörökkel, és ekkor kerül terítékre duplabakjuk, az Aktionator, ezt egészen március végéig fogyaszthatják a sörrajongók.
 
De visszatérve az elejére, kezdtünk a szűrt világosukkal, ami igazán meglepett mindkettőnket, igazán könnyed, és nem az a tipikus helles, ugyanis ezekhez képest markánsabb komlókeserűséggel, és -aromával megáldott ital ez, emellett a malátás alap is szépen tevékenykedik. Következett a Hell naturtrüß, ez az egyik amire nagyon kíváncsiak voltunk a Ratebeeren olvasottak alapján. És be kell lássuk igazán remek sör. Ködös, aranyszínű nedű csorgott a poharunkba, magas, tömör, tartós habbal. Ez a szép nagy és kemény hab az össze sörükre elmondható, a búzáét szinte faragni lehetett, ahogy kitöltötték. De vissza a Naturtrüßhöz, egyszerű és kellemes kissé édeskés malátás alap keveredett az élesztővel, némi ásványos ízekkel. Itt is a komló szépen dolgozott. Kellemes összhangban volt ez a virágos, fűszeres komló aroma és a – keserű az előbb felsoroltakkal, egyben egyszerű és kiválóan élvezhető sör. Ezekért is már érdemes volt ideutazni, de hátra volt még 3 -féle, köztük a Hopfenperle, ami a sorban harmadikként következett.
 
Erről nem igazán találtunk sehol sem leírást, és a kapcsolattartó emberkék is titkolóztak, nem írtak semmit róla, azt mondták ezt meg kell kóstolni. Izgatottan vártuk már, és nem is kellett csalódnunk. Világos ital érkezett a pohárba szép magas, tartós fehér habbal. Illata igazán kellemes, malátás alapokon érkezik az aromakomló intenzív citrusos-virágos vonulata. Ízében a markáns keserűség mellett megjelennek ezek a jegyek egész karakteres grapefruit jegyekkel, az egésznek ismét kiváló alapot ad az édeskés, szalmás maláta alap. Igazán szépen összhangba kerültek az édes a gyantás keserű, és a citrusos jellemzők. Ehhez még a történetet is elmondták, ugyanis a kínálatukban ez év áprilisától létezik. 3 féle sört készítettek, amit 5 héten át szavazásra bocsátottak a főzdében. Az embereknek annyi dolguk volt, hogy a 3 variáció közül a legkedveltebbet, és a szerintük legfinomabbat kiválasszák. És ez nyerte el a közönség szeretetét, amit Hopfenperle néven a termékpalettájukra tettek.
 
Utoljára maradt két sör közül a közepesen sötét vörösesbarna dunkellel folytattuk, ami a maga valójában egy egyszerű, ám mégsem a jellemző édeskés karamelles ízvilággal rendelkezik, mert ennél azért többrétűbb. Itt is sok pluszt ad hozzá a komló kellemes keserűsége, ezáltal nem egy tapadós, édes ízvilágot kapnak. Megjelennek karamelles, pörköltes maláta, és gyümölcsös és egy halvány mazsolás jegyek is benne.
 
Az utolsó a sorból a szűretlen búzájuk volt. Világos ködös sör, szinte faragható habbal, púposodott a pohárból, de le nem folyt egy szemernyi hab sem. Illata igen intenzív gabonás, kissé citrusos és édes-vaníliás egy halvány banánnal kiegészülve, egész kellemes. Íze is intenzív élesztős, gabonás édeskés jegyeket hordoz magában, ami citrusos savanyúsággal, ásványos, szegfűszeges ízekkel egészül ki. Hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzet, nagyon szépen párosul a komló enyhén kesernyés és inkább a virágos vonulata, mindemellett egy könnyed szűretlen búzasör.
 
Mindegyikre jellemző, hogy nem pasztörizálják egyiket sem, ami még teltebbé teszi az ízeket. Ígyhát kellemes élményekkel, nagyon kedves emberektől búcsúztunk el, akik készségesen válaszoltak minden kérdésünkre. Egy kis sörfőzde, ami ragaszkodik a hagyományokhoz, a hazai alapanyagokhoz, és mégis kiváló, olykor izgalmas és valamilyen szinten formabontó sörök születnek náluk. Németesen búcsúzva. Bürgerbräu Herzlich Wilkommen in Ungarn!

 

Szerző: Rolli  2011.10.20. 18:11 3 komment

Címkék: sör sörtúra bürgerbräu wolnzach

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr493318122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.10.26. 14:21:46

Nyelvi kötözködős off: Herzlich nem herzlichen, de amúgy valóban legyen üdvözölve!
:o]

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.10.26. 14:38:34

@pif: :) köszi, h szóltál, javítottam:)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.10.29. 13:24:15

és ahogy beszéltük: nem meglepő, hogy a dunkeljük színében nem is dunkel, inkább spezial, v egy sötétebb marzen, ízében is nagyon sajátos, ezért is került fel az árlistára azzal a szöveggel, hogy "atipikus"
süti beállítások módosítása