A Maredsous belga bencés apátság története a 19. századra nyúlik vissza, vagyis nem tartozik a nagy történelmi múlttal rendelkező kolostorok közé. Söreik (blonde, brune, triple) saját sörfőzdéjükben készülnek, a könyvtárukban őrzött titokzatos Atout atya receptje alapján. Mivel a sör ténylegesen nem az apátság területén belül készül (úgy látszik a sajtkészítés, a pékség és a könyvek túl sok helyet foglalnak el az amúgy nem kicsi épületegyüttesen belül), kicsit nehéz elképzelni a kolostor könyvtárszobájában a sörfőző mestereknek tartott „introductory course” hangulatát, amint a szerzetesek sörfelelőse ppt-prezentációt tart a hagyományos recept előírásairól, bele-bele kukkantva a poros, de kincset érő pergamenek közé.



 

 

 

 

 

 A lényeg, hogy a sörfőzdét az ugyanitt megnyitott iskola miatt távolabbra költöztették, ám a csodás nedű készülésének folyamatát árgus (és szomjas) szemekkel kísérik a bencés szerzetesek (akárcsak nálunk Pannonhalmán a „boros” és „likőrös” szerzetesek), az eredeti recept betartását szigorúan ellenőrzik.

A tömör, és komoly minőséget képviselő, igényes, konzervatív címkével ellátott palack hátoldalán háromnyelvű felirat tájékoztat röviden a sör fontosabb tulajdonságairól. A 10%-os alkoholtartalom mellett többek között a 6-10 °C hőmérsékleten ajánlott fogyasztásról is. A sör összetétele a palack tanúsága szerint: víz, árpamaláta, komló, cukor és élesztő. A felsőerjesztésű sör két hónapig erjedt tovább a palackban.

A kitöltött sör a kehelyben szép, áttetsző, aranyló színű elegáns a csillogása kifejezetten üdítő látvány. A habja sűrű, tartós, kóstolásra kicsit édeskés, de a felsőerjesztésű sörökre jellemző virág és gyümölcsaromák már itt is érezhetőek. Illatában nem annyira játékos gyümölcsössége, mint elegáns ereje mutatkozik meg, kicsit az alkohol is kilóg, ám nem vészes mértékben. Többszöri illatminta után is elsősorban a felsőerjesztésű technológiára jellemző jegyek mutatkoznak, mellettük némi édességgel, tiszta eleganciával.

Ízében is előkerül az alkohol szúróssága, ám rögtön eltakarja a meleg, krémes textúra. Teljes mértékben harmonizál illatával: ez a sör nem buján mászik az ölembe, nagyestélyiben érkezik, kiszáll a hintóból, s lassan vonul. Eleganciája, telt, tiszta ízvilága a felsőerjesztésű sörök között is kiemelkedővé teszi.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lecsengése hosszú, a pohár szárazpróbája ugyancsak harmonizál illatával, ízvilágával. A fajtától elvárható keserűség  itt uralkodóvá válik.

Pontozás:

Illat: 9 Íz: 9 Habtartósság: 8 Recencia: 8 Keserűség: 6 Összesen: 40
 

Szerző: házisör  2010.02.05. 19:26 Szólj hozzá!

Címkék: sör apátsági sörkóstolás tripel maredsous felsőerjesztésű

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr461732435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása