Válogatásunkból Oroszországot sem hagytuk ki, mely ország igen komoly sörfőzési kultúrával bír, annak ellenére, hogy sokan a vodkával kötik össze az országot, persze nem alaptalanul. A vodka jól tartósítja és melegíti a testet a nagy hidegekben, de 13-14. század béli feljegyzések kerültek elő novgorodi ásatások alkalmával, melyekben különböző serfőzdékről szóló leírásokat tartalmaznak, és akkor vodkáról még szó sem esett. a 19. század közepéig szépen ívelt a sörkészítés pályája, azonban a század végén bekövetkezett jövedéki adó emelés hatására a fogyasztás visszaesett, és előtérbe került a vodka. Az 1900-as évek elején újabb fellendülés következett be a sörgyártásban, amikor szabad iparággá lépett elő. Bár a század végére technológiában csak csekély sörfőzde érte utol a Nyugat-Európai gyárak színvonalát, ennek ellenére töretlen volt a siker, és a világ 3. legnagyobb sörgyártójává nőtte ki magát. 

Kiválasztottunk a Carlsberg csoporthoz tartozó Baltika Breweries terméke a Baltika no. 7. Mára Oroszországban 11 sörfőzdéjük üzemel, 1 pedig Azerbajdzsánban, és az orosz piaci részesedése 41%. A gyár építése Szentpéterváron 1978-ban kezdődött. Állami vállalatként 1990-ben nyitotta meg kapuit, és elég csekélyke első gyártással, mindössze 27.000 litert hoztak forgalomba ez év novemberében. 2 múlva már privatizálták is, ekkor kezdődött az igazi fellendülése, és folyamatos terjeszkedése, és a „Baltika” márkanév bedobása a köztudatba. A globalizáció itt is megtette hatását, ugyanis 2008 áprilisa óta része a Carlsberg óriásnak.
 
A Baltika no 7. Export 1994 óta létezik, és viszonylag rövid pályafutása alatt több nemzetközi díjat is bezsebelt magának. Ez egy olyan sör a sorban, ami vízen, malátán, komlón és élesztőn kívül mást nem tartalmaz. Lássuk a medvét, öööö a sört… Zöld üvegben került lénk, címkéjén a tenger kékje az uralkodó szín vékony arany szegéllyel és cirill betűkkel nyomatékosítva az orosz mivoltát. Az üvegből kidomborodó céglogó előnyére válik az összhatásnak. Ez is egy minimál design, de sokkal meggyőzőbb a külső, mint az előző tesztalanyunké.
 
Pohárba öntve szép aranyszíne van, mélyebb árnyalattal, mint előzőeké, de már megint az opálosodás… Ez a második, ami ilyen, lejárati időn bőven belül van, nem tudjuk az okát, bár ez korántsem olyan mértékű, mint a Maccabee-nál volt. A habja az A HAB. Fehér, tejszínszerű, sűrű magas hab, és sokáig áll, nem esik össze, ez igen…
 
Illata engem a kissé fanyar, sós csírázó árpára, és a komló egyvelegére emlékeztet, nagyon jól megférnek egymás mellett, és ad egyféle izgalmasságot a sörnek. Ízében a maláta édessége, enyhe karamelles íz és a komló visszafogott, de tartós kesernyésségének kombinációja érződik. A komló visszafogott, de összhangban van a másik két ízzel, és egész sokáig érződik. Közepesen testes, kissé hiányoltunk még belőle egy kis frissességet, de alapvetően egy kellemes sör, amit el lehet kortyolgatni bármikor.
 
Ez nem a Balti-tenger palackba zárva, de az ital kissé sós, fanyar illata ad egy kis tengerparti érzést, kikötővárosi hangulatot, mégha az Északi sarkkör alatt is van.
 
Pontozás: Illat: 4,7 Íz: 4,8 Habtartósság: 6 Recencia: 4 Keserűség: 4,5 Tisztaság: 3,3 Összesen:27,3
Szerző: Rolli  2010.06.24. 14:37 3 komment

Címkék: sör sörkóstolás baltika oroszsör

A bejegyzés trackback címe:

https://soromok.blog.hu/api/trackback/id/tr222106604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danieel · http://www.seria.hu 2010.12.05. 22:23:53

ma volt egy ilyenhez szerencsém, mit mondjak, teljesen egyetértek a fent leírtakkal. Abszolút finom termék, az Auchan Savoyában lehet beszerezni, sajnos az árára nem emlékszem, de nem tűnt valami horribilisnek.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.11. 16:09:15

vasárnap kóstoltam meg egy üveggel. Nekem túlságosan édeskés, fűszeres volt, szinte kvasz-os, nagyon hiányzott belőle a keserű karakter. Pedig érződik, hogy nem spórolták belőle ki az anyagot, de ez a csírás édes íz nekem nem jön be...

Ogreface 2011.01.27. 21:09:58

Szerintem a Baltikának a portere az, ami igazán ütős...
süti beállítások módosítása