Végre, volt egy kis időm billentyűzetet ragadni, hogy ezúttal egy másik blogban kísértsem a szerencsémet, mint vendégszerző.

Rollit, e blog házigazdáját, már régóta hitegetem, hogy latba vetve tudásomat, rajta keresztül informálom a világot, vagyis a sörre érzékeny jobbik felét, milyen élmények, kóstolások, utazások voltak rám hatással az elmúlt hónapokban.
 
 
Szerző: Mantlesorrow  2012.01.02. 11:32 1 komment

Címkék: sör hardcore hercules stpeters corsendonk sörkóstolás

Minden Kedves Olvasómnak Nagyon Boldog Karácsonyt Kívánok!

 

Rolli

 

Szerző: Rolli  2011.12.24. 10:47 Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Utunk folytatódott a ködös, nyálkás időben, és enyhe csúszásban voltunk, ugyanis Nürnbergnél az autópályán kaptunk egy dugót, amiből kb. egy óra alatt keveredtünk ki. Egy baleset miatt volt a torlódás, azonban lezárva nem volt az út, milyen az ember, ha balesetet lát, lelassít, hogy megnézze mi történt, a végén addig lassultak, amíg egy szép méretes dugó ki nem alakult. És a rendőrök után varázsütésre ismét elindult minden, mintha mi sem történt volna. Dühösek voltunk ezért, és elsősorban nagyon éhesek, ezért sietősre vettük a tempót. A lényeg, hogy megérkeztünk Bambergbe, és a korábban már a Central Hotel Mainfrankenben lefoglalt szobák átvétele után belevetettük magunkat az estébe. A hotel egyébként a város külsőbb peremén van, azonban egy laza 30 perces séta az óváros, nem túl megerőltető, le lehet sétálni, de taxival is be lehet jutni. A hotel és benne a szobák nagyon jól néznek ki, a svédasztalos reggeli, ami a teljesen korrekt árban benne van, bőséges, sok finomság közül lehet válogatni és aztán ebből feltöltődve neki lehet indulni a városnak. 

Korgó gyomorral, kissé gyűrötten érkeztünk meg első állomásunkra a Mahr1s Bräu-ba. Persze nem volt egyszerű helyet találni sem, de megoldódott, és végre melegben, sörökkel a kezünkben vártuk a vacsorát. Csapról jött minden, a Mahr's U, a Bock, a Búza, a Hell, és a Pils, a baksörüket üvegből is megkóstoltuk, ami meg is lepett minket a csapolthoz képest. A jelenlegi kb. 20.000 Hektoliter/év kapacitású főzdéről 1670-től állnak rendelkezésre írásos emlékek, 1895-óta a Michel család tulajdonában működik. Igencsak kezdtem aszottá válni az éhségtől, de ekkor megérkezett egy finom barna mártással meglocsolt csülök, párolt savanyú káposztával és krumpligombóccal, A csülök az telitalálat volt a ropogós bőrével, és vajként olvadó húsával, beletunkolva a barna szószba ez csak fokozta örömöm, ami mellé eltalált volt a káposzta és a krumpligombóc is. Meg kellett vele küzdenem, de legyűrtem az utolsó darabkáig, most már végig sétálom az egész éjszakát is akár.
Szerző: Rolli  2011.12.15. 15:10 2 komment

Címkék: sör sörtúra bamberg sörkóstolás spezial mahrs keesmann

Ezek után következett a Camba Bavaria söreinek sötétebbik oldala, persze, ha a színét nézzük az elkövetkezendőknek. Hasonlóan remek sörökkel folytattuk a Märzen után, bár egy kissé tompulni látszódtak érzékszerveim, pedig a fele még hátra volt. A Dunkel sörük Pilseni-, Müncheni- és karamell malátából készül. Ez a malátásság jellemző a sörre is, száraz malátadara íz formájában, ami kiegészül pörköltmagvas és karamelles ízekkel. Komlózottságából sajnos nem igen maradtak emlékeim, a sörnek inkább a malátás, édesebb ízeire tevődött a hangsúly. 

A sorban következett volna egy Dunkles Bock, ám ezt Hubert tanácsára kihagytuk, viszont pótolta a tankból hozott St.Arnold Christmas Ale-jükkel,
Szerző: Rolli  2011.12.09. 16:01 1 komment

Címkék: sör sörtúra sörkóstolás cambabavaria gutforsting

Ím eljött az ősz, aztán a tél, és eljött a baksör szezon is. Ennek apropójából egy boros sörkedvelő (Zsolt), egy sörgyűjtő (Jani), egy keményvonalas (hasonlóan az egybegyűltekhez) sörfan és ratebeer értékelő (Ogre), egy sörboltos (Ákos) és egy sörblogger (Rolli) útnak indult Bambergbe, hogy többek között felmérjék a bambergi bakokat, és ami korábbi látogatásunkból még kimaradt. Természetesen nem csak ezen fajta sörökre fókuszáltunk, és ki is használtuk az alkalmat a főzdék látogatására és söreik kóstolására. 

Ennyire azért ne menjünk elébe a dolgoknak, ugyanis Bamberg felé utazva utunk először Truchtlachingba, a 2008 közepén nyílt Camba Bavaria sörfőzdébe vezetett. Választásunk azért is esett erre a főzdére, mert a kínálatukban fellehető Imperial stout, IPA, Black IPA, és igazi kuriózumként Bourbon hordóban érlelt sörök is. Ez a filozófiájuk is, ugyanis azt vallják, hogy a hagyományos német sörök mellett más fajtákat is igen magas szinten állítsanak elő. A kis falu végén található maga a sörfőzde és az éttermük, amit ősz végével bezárnak, és csak márciusban nyitnak meg, így sajnos csapolva nem tudtunk kóstolni söreik közül. A hely varázslatos feszített tükrű mesterséges tóval (ilyet sem láttam még), és végtelenül csendes és nyugodt környezettel annak ellenére, hogy út mellett-alatt van. Azonban ez nem szegte kedvünket, ugyanis Hubert, a Camba Bavaria egyik sörssommelier-je egy alapos kóstolót rittyentett nekünk, néhány egyenesen az erjesztőtankból érkezett frissen. Így meg sem álltunk 14 félének az ízleléséig, és ahogy telt az idő, egyre szélesebb mosollyal döntöttük magunkba a finomságokat.
Szerző: Rolli  2011.12.08. 17:07 4 komment

Címkék: sör sörtúra sörkóstolás cambabavaria truchtlaching

 

Sörspecialistás Ákos legutóbbi árubeszerző körútjához csatlakoztam, így jutottam el én is a Bürgerbräu privát sörfőzdéhez, és ezáltal termékeinek kóstolásához. És itt az örömhír, immáron a Bürgerbräu termékei is kaphatók a Kacsa utcában, többek között a Ratebeeren a legjobb Szűretlen világos sörrelel büszkélkedhet, ami a 100 pontból 96-ot szerzett meg. Jelenleg egy japán, a Hitachino Nest Ancient Nipponia (palackban erjesztett), sör előzi meg 3,62-es átlaggal és 10 értékeléssel, ellenben a Bürgerbräu Hell Naturtrüß (szűretlen), 3,61-es átlaggal rendelkezik 146 értékelés mellett.
Szerző: Rolli  2011.10.20. 18:11 3 komment

Címkék: sör sörtúra bürgerbräu wolnzach

Szép hosszú kóstolt sörsorral a hátam mögött próbálok visszaemlékezni a hétvégére, így nem is szaporítom a szót, folytatódjon az értékelés.

Kíváncsi leszek, ha tavasszal is lesz fesztivál, milyen sörökkel fognak jönni a főzdék, ugyanis itt igen kemény fiúkból álló hadsereg kínálat állt össze.
Szerző: Rolli  2011.10.12. 15:06 4 komment

Címkék: sörfesztivál főzdefeszt

Ismét túl vagyunk egy Főzdefeszten, ismételten egy csap mögött álltam, és sokféle különlegességet, finomságot sikerült kóstolnom. A második felvonáson is, sajnos az elsőhöz hasonlóan, igen nehezen indult a sörök csapolása, talán azoknak nem volt problémájuk, akik saját bódéval, felszereléssel érkeztek. Volt, ami tetszett, volt ami nem, ezen a feszten és nem csak az időjáráson múlott, hanem a szervezésen is.

Szerző: Rolli  2011.10.11. 18:18 Szólj hozzá!

Címkék: sörfesztivál főzdefeszt

Hogy ne legyen unalmas az élet, némi változás következett be a helykiosztásban.

A Franzberger a Prágából átkerült a Gelatoba, ami egy pizzériává alakul,

A Pivovarsky Dum a Leonardoban kapott helyet

A Csobánkai sör pedig a Gelatoval szembe költözött egy bódéba. Egyelőre ennyi.

Egy kis segítséget szeretnék Nektek nyújtani ezzel a kis térképpel. Ha rákattintotok, előjön nagyban is, és le tudjátok tölteni, így megtaláljátok remélem könnyen, hogy melyik sört hol is mérik. Remélhetőleg már nem változik, ha igen, frissítek. A térkép alatt pedig megtaláljátok, hogy milyen sörökkel is vonulnak fel a sörfőzdék.

Szerző: Rolli  2011.09.30. 15:59 6 komment

Címkék: térkép sörfesztivál főzdefeszt

Újabb örömhír a sörfesztiválok évében a. Igen, itt a második Főzdefeszt még több kiállítóval, még több újdonsággal, ami a Főzdefeszten fog debütálni.
 
A fesztivál október 6-án nyitja meg utcáit a VIII. kerület- Palotanegyedben (Lőrinc Pap tér, Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér, Szabó Ervin tér, Kálvin tér), és 9-éig fogadja szomjas vendégeit. Idén nagyobb területen több vendéglátó egységben jelennek meg a kézműves sörök olyan vendégekkel, mint az osztrák Hofstettner St. Martinból, a rozsnyói Kaltenecker Szlovákiából, és két cseh, a
Kocour és a tavasszal is jelen lévő Pivovarský dům-mal.
Szerző: Rolli  2011.09.26. 12:32 Szólj hozzá!

Címkék: sör sörfesztivál főzdefeszt

A Klosterbräu után elégedetten álltunk tovább, mert vártak a felfedezésre váró főzdék. Következő úticéljaink egymással szemben helyezkedtek el az Obere Königstraße-n. Közelebb a Spezial, ami zárva volt, de kissé félreértelmeztük kiírásukat, miszerint délután valamikor nyitnak. Persze nyitnak is, kivéve a szombatot, mint kiderült szombaton zárva van minden. Nagy nehezen sikerült bejutnunk, de csak a kis boltjukig, és sikerült 3 fősre bővítenünk Spezialos gyűjteményünket (Märzen, Lager, Weizen), Az Ungespundet és a Bockjukat nem sikerült elkapnunk, sőt hordóból sem akartak adni semmi finomságot.

Szerző: Rolli  2011.08.04. 11:26 3 komment

Címkék: sörtúra bamberg sörkóstolás spezial mahrs fassla

Maga a város egy ékszerdoboz, és az óváros benne az ékszer, nyüzsgő tömeggel, régmúltból maradt, csodálatos építményekkel, díszes házakkal és most már egy bajnok kosárcsapattal. Ugyanis pont aznap volt a német bajnokságdöntő mérkőzése, ahol a Bamberg diadalmaskodott Nürnberg csapata felett. A főtéren mozdulni sem lehetett a sok embertől, de ez már a nap végén volt, amikor már indultunk hazafelé. A legrégebbi lelet a Bambergi bálvány, amit a 19. században találtak meg, egészen 903-ig vezethető vissza, innen már vannak írásos feljegyzések a városról, ami 1647 és 1803 között, valamint 1979-től egyetemi város címmel is büszkélkedhet.

Szerző: Rolli  2011.08.01. 12:34 1 komment

Címkék: sörtúra bamberg sörkóstolás schenkerla klosterbräu maibock

Kulmbachi kalandunk egy kis sétával folytatódott, ekkor az idő azonban ellenünk fordult. Node egy kis eső nem tarthat vissza minket… Így indultunk el felfedezni Kulmbach óvárosát, de sokáig nem is kellett menni, mert rátalálunk a Kommunbräu brewpubjára. Belépve, rögtön jobbról köszöntöttek a rézüstök, és a pult, ahol pörgős (finoman fejeztem ki magam, mert olyan volt mintha valami „gyorsítót” szedtek volna) személyzet csapolta a söröket, néha olyan módon, hogy szinte eret vágtunk. Nagyüzemben ment a csapolás, nem törődtek a habbal sem, hadd menjen…

Szerző: Rolli  2011.07.28. 16:05 Szólj hozzá!

Címkék: sör németország sörtúra bamberg sörkóstolás kulmbach kommnbräu ambräusianum

Egy igen érdekes kóstolássorozattal folytatom, amit nem egyedül követtem el, új pontozási szisztémával többek között, amit még Sörspecialistás Ákos és Jani alkalmazott anno zsűriként Ausztriában. A sörök derékhadát e németországi túránk alkalmával begyűjtött és válogatott sörök adták 2 kör erejéig, azonban a harmadik körre, bár ezek már nem németek, is maradtak különlegességek. De előtte következzen a történet felelevenítése, amit már Ákos megírt, hogy hogy is került el a sok sör a pultig. Azóta már eltelt egy kis idő valóban, de ilyen emlékeket ilyen jó srácokkal mindig kedves a számomra visszaidézni.

Szerző: Rolli  2011.07.27. 12:17 2 komment

Címkék: sör gasztro németország sörtúra sörkóstolás kapuziner kulmbach möbschof

Amint látjátok jelentős arculatváltáson vagyunk túl, és így az elején szertném megköszönni a sok fáradalmat Pilunak (www.stonebridge.hu)!

Még korábban kóstoltam az angol, kifinomult urat és ezt a skót punkot. Másodikként került asztalomra a Brewdogtól a Paradox- Isle of Arran. Később a nevéről is szót ejtek, de most egy kis betekintést mutatot ebbe a 2007 áprilisától működő, mostanra a legnagyobb független, főzdébe. A két 24 éves srácnak (Martin és James) elege lett a multik egyenarcú, szürke unalmasságaiból, így a saját és bankkölcsönből összeszedett tőkéjüket egy épület bérlésére és ezen belül egy sörfőzde kialakításába fektették. A főzde Észak-Kelet Skócia Partjainál lévő Fraseburghban van.

Szerző: Rolli  2011.07.09. 15:55 7 komment

Címkék: sör paradox sörkóstolás brewdog

Ezen a hétvégén Etno-Folk Sörfesztivál lesz pontosan mától vasárnapig. A helyszín Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő, Park Hotel. Csapon lesz:

Köleses világos, dupla köles

Rizmájer világos és  egy gyömbérsör

Serforrás English Pale Ale, világos, barna,  Rakamazi Almás sör, 

Kurbely serfőzde  classgold  világos

Rauschberg világos, barna és szűretlen búza a Mályi Ászok Sörfőzdéből

Fótról a Hammurapi álma

Külföldi sörök közül csapon lesz Krusovice, Postrizinské, John bull ale, Guiness, Kilkeny, DAB, Köstrizer, Schöfferhoffer, Radeberger, Weinesgrüner, Kriek, Porter, stb. Üvegesben is van egy pár finomság, gyömbéres, gyümölcsös.

Úgy érzem megéri kijönni, még ha sokaknak nincs is közel!

Időpont: júni 30- júli3

Szerző: Rolli  2011.06.30. 16:26 Szólj hozzá!

Címkék: nyíregyháza sörfesztivál

Készletcsökkentő akcióm, következő merítésénél északabbra merészkedtem, egy angol és egy skót sör személyében. Név szerint a The Durham Brewery bede’s chalice belga tripel típusú, és a Brewdog Paradox imperial stoutja került kóstoló poharamba. A szombati egésznapos eső utáni idő is kedvezett, hogy kreatív-gyökérkedjek egy kicsit sörfotózás terén, aminek eredménye részben itt, az összes pedig a facebookon látható. 

Szerző: Rolli  2011.05.30. 14:47 1 komment

Címkék: sör sörkóstolás durham chalice bedes

És igen! Végre itt volt az első Főzdefeszt kisüzemi, finomabbnál-finomabb sörökkel. Kicsit jobban kipihenve a Főzdefesztet és csapolást, írnám le élményeimet a sörfesztivállal kapcsolatban. Olvastam negatív-pozitív kritikákat is, még a helyszínen is beszélgettem sok emberkével, de a most felmerült hibákból, hiányosságokból biztos vagyok benne, hogy tanultak a szervezők, és a következő, ami remélem minél hamarabb lesz megint, még gördülékenyebben fog menni. Én azt mondom, minden kezdet nehéz, és ez az első ilyen, de ebből rengeteget lehet tanulni. Azt nagyon jó volt látni, hogy ennyi ember érdeklődik a kisüzemi minőségi sörök iránt, és igencsak megmelengette a szívemet a látvány a csapolós oldalról és a másikról is egyaránt.  

Szerző: Rolli  2011.05.16. 17:33 7 komment

Címkék: sör sörfesztivál sörkóstolás főzdefeszt

Mivel péntek-szombat Főzdefeszt lesz, tele kisüzemi sörfőzdék remekeivel, ennek tükrében én is egy kézműves sört fogok bemutatni Spanyolországból. Azt, hogy a Domusra rábukkantam, a Calvin’s Beer-es Igornak köszönhetem. Nagy szívfájdalmam, hogy utólag a honlapjukat böngészve láttam meg, hogy még kétfajta sört gyártanak ezen felül. A Domus Summa, ami egy felsőerjesztésű téli-sör, illetve az Aurea IPA (erre is nagyon kíváncsi vagyok, de ami késik, az remélem nem múlik). Én a Domus Regia felsőerjesztésű Tostadajukat találtam meg.

Szerző: Rolli  2011.05.11. 13:59 Szólj hozzá!

Címkék: sör spanyol toledo sörkóstolás domus

Pár üzemlátogatás és utazás után igencsak felhalmozódott otthon néhány üveg sör, amik arra várnak csendesen, hogy elfogyasszam őket. St. Martini utazásomból maradt vissza a Meantime sörfőzde Chocolate Baltic porterje, ami Pesten Csakajósőrnél is kapható. Régóta szemezgettünk már, de nem várattam tovább.

Szerző: Rolli  2011.05.10. 18:00 1 komment

Címkék: sör chocolate sörkóstolás meantime

süti beállítások módosítása